2020-09-30T20:54:01+02:00 30. септембра, 2020. 20:49 |

У Костолцу: Иницијатива против градње спалионице гума

На иницијативу забринутих грађана из Костолца, Пожаревца и околних села, удружили су се појединци, представници различитих покрета, организација, удружења и политичких странака, не би ли подигли глас против најављене градње спалионице гума у Костолцу. Вечерас су грађани потписивали платформу, а као следећи корак најављују покретање петиције.  

Вечерашње окупљање је организовано у просторијама Народне странке у Костолцу. Том приликом су са грађанима о начину функционисања, процесу рада, нуспроизводима, еколошким стандардима, могућим ефектима на животну средину и искуствима других земаља, разговарала лица која поседују стручне квалификације у области екологије, рударства, права, уз већ препознатљиве друштвене активисте.

Арсеније Савић је уз акценат на угроженом здрављу, исказао наду да ће оваквом удруженом иницијативом спречити изградњу спалионице:

  • Ово је изузетно важна тема која надилази све идеологије и поделе, јер је најбитније да живимо у колико-толико здравијем окружењу. Познато је да у Костолци већ постоје загађивачи, термоелектране, копови, пепелиште, транспортне траке.., проблеми постоје и са депонијом смећа, а сада најављују још једног загађивача, постројење за пиролизу гума. Према најавама, спалионица би требало да буде на месту које је урбанистичким планом предвиђено за спортске и рекреативне објекте, туристичке садржаје, рекао је Савић.

Невена Јацић је говорила о ниским еколошким стандардима у Србији и конкретним чињеницама у вези са радом спалионице:

  • Отпадни пнеуматици представљају специфичну врсту отпада који остаје иза сваког аутомобила. Касније се отпадне гуме одлажу на депонију, чиме се угрожава изглед животне средине и представљају потенцијалну опасност од изазивања пожара. Како би се смањиле површине које отпадне гуме заузимају, граде се пиролотичка постројења за њихову прераду. Пиролиза, сама по себи, представља термичко разлагање отпада на високим температурама без присуства кисеоника. Продукти пиролизе су топлотна енергија, чађ и уље, што је слично продуктима које стварају индивидуална ложишта. Међутим, највише забрињава чињеница да су стандарди за изградњу пиролитичких постројења врло строги, а најбоља опрема веома скупа, тако да постоји велика бојазан да ли ће уопште српски стандарди омогућити изградњу таквог постројења које не би било штетно по животну средину. У теорији, пиролиза може да буде нешкодљива по животну средину. Поставља се и питање како ће се вршити надзор рада тог постројења. Костолац је већ довољно изложен штетним емисијама, тако да ће овај пројекат дефинитивно бити под лупом јавности и надаље, док се бар не заврши студија о утицају, односно, штетности пројекта по животну средину.
  • Сачинили смо платформу и овим формирамо грађанску, народну иницијаиву, за борбу против постројења за пиролизу гума. Ово је јединствен случај да смо се ујединили као грађани, појединци, чланови разноразних странака, група и окружења, мештани два града, Пожаревца и Костолца, и околних села, истакла је Марија Симић Лазаревић.