Пред Костолчанима је реализација бројних планова и пројеката, од даљег ширења топлификације, асфалтирања, радова на канализационој мрежи, улагања у спортске и рекреативне објекте.

Након једногласног усвајања првог ребаланса буџета за текућу годину, председник Градске општине Серџо Крстаноски је на последњем скупштинском заседању указао на неке од конкретних предстојећих радова. 

ТОПЛИФИКАЦИЈА

Завршени су пројекти за нову топлификациону мрежу у неколико улица у Костолцу које немају грејање. Реч је о Карађорђевој улицу, један и два, делу Јадранске улице поред старе економије и неколико улица у Колишту.

Такође, урађени су пројекти за топлификацију насеља Плажа и Виногради, који су део четврте фазе изградње топловода према Острову.

– Градска општина Костолац наставила је са радовима на четвртој фази топловода према селу Острову. У овај део радова улаже се 40 милиона динара. Том трасом проћи ће се насеље Плажа, печански део и наставиће се према насељу Виногради. Очекујемо да у наредних десетак дана завршимо тај део посла. До сада је крак топловода премо Острову урађен у дужини од 4, 5 километара, истакао је Крстаноски.

Реконструкција Трудбеничке улице

Серџо Крстаноски

Међу великим капиталним инвестицијама, биће издвојено 100 милиона динара за рехабилитацију и асфалтирање Трудбеничке улице, у делу од хотела до Партизанске улице, у дужини од 590 метара. Најављена је комплетна реконструкција улице, са тротоаром, бициклистичком стазом, расветом, уз комплетну замену фекалне канализације. Очекује се да радови трају више од 120 дана, око 4 месеца.

НОВА АСФАЛТИРАЊА

У Градској оппштини Костолац завршена је и јавна набавка за летње одржавање путева и улица. На ову набавку чекало се скоро две године, како је истакао председник Градске општине и додао:

– Укупна вредност ове инвестиције је око 100 милиона динара. Ту се подразумева рехабилитација и асфалтирање улица и поплочавање тротоара, равнање категорисаних и некатегорисаних путева. Направили смо по приоритетима и по фазама списак улица које треба да се асфалтирају и поправе. Кренуће се у насељима Канал, Колиште и Дидино село, на локацијама где је завршена канализациона мрежа.

– Биће асфалтирана Улица Милоша Обилића, други део, у дужини од 210 метара, Десанке Максимовић, први и други део, од 612 метара, потом, Ивана Косанчића у дужини од 300 метара, Станоја Главаша 340 метара. У првој фази радова на путној инфратруктури, поред поменутих улица, биће уређен велики паркинг иза Комерцијалне банке, у центру Костолца, са 55 паркинг места.

– У другој фази планирамо асфалтирање улица у Петки и Кленовнику. У Петки су то улице Љубомира Станковића, у дужини од 425 метара, и Пролетерска 480 метара. У Кленовнику асфалт ће добити улице Милоша Обилића 210 метара и Фрање Клуза 130 метара, наставио је Крстановски:

 – У трећој фази, у плану је још неколико улица у насељу Канал. Асфалтираће се Краља Милутина 180 метара, Светосавска 345 метара, Колубарска, први и други део, у дужини од 450 метара, као и улице Војводе Степе, Ђорђа Вајферта, Базенска, Бате Живојиновића, Павла Вујисића и Радоја Домановића.

Реч је о 18 локација и сав посао би требало да буде завршен у року од две године.

Из буџета Градске општине Костолац, за ову годину је издвојено и 30 милиона динара за проширење мреже фекалне канализације. Према речима председника Крстаноског, ти радови би требало да крену за десетак дана.

За капитална улагања у Градској општини Костолац планирана је готово четвртина укупног годишњег буџета, односно, скоро сто милиона динара.

РАСТ ПРИХОДА

Седница Скупштине Градске општине Костолац на којој је изгласан први ребаланс, одржана је крајем априла, под председавањем председнице Скупштине Милене Церовшек. Реч је о поседњем заседању у овом одборничком саставу, с обзиром на то да Костолчане очекују локални избори, 2. јуна. 

Председавајући: Слађана Петрушић, Милена Церовшек и Милан Ђаловић

У присуству 20 одборника, једногласно је усвојен први ребаланс буџета за текућу годину, који садржи финансијске планове директних корисника буџетских средстава: Скупштине Градске општине Костолац, председника Градске општине и финансијске планове Већа и Управе.

Костолачки буџет за текућу годину, који је усвојен крајем прошле године, износио је 400 милиона и 288 хиљада динара. Увећање након првог ребаланса долази од трансфера из Града Пожаревца, властитих извора и преноса неутрошених средстава из прошле године, што је на седници објаснила Зденка Радосављевић, задужена за буџет и финансије ГО Костолац:

– Потреба за израдом измена буџета уследила је због усаглашавања прихода, примања, расхода и издатака по основу укључивања прихода од закупа, сопствених средстава и повраћаја неутрошених средстава у буџет Града Пожаревца, како пренетих, тако и средстава из Буџетског фонда за заштиту животне средине.

Првим ребалансом, буџет Градске општине Костолац за 2024. годину има укупан приход је 405 милиона и 862 хиљаде динара. Расход је 411 милиона и 303 хиљада динара. Планирани буџетски дефицит је 5 милиона и 441 хиљада.

Капитални трансфер увећaн jе за 2 милиона и 926 хиљада динара.

Нови износ буџета омогућaвa и већа илагања у капиталне пројекте, јер су почетним буџетом капитални пројекти планирани у износу од 91 милион 280 хиљада динара. Сада су планирани у износу од 95 милиона 702 хиљаде динара.

Ребаланс буџета прокоментарисао је председник Градске општине Серџо Крстаноски:

– Укупан трансфер је 398, 8 милиона динара, капитални трансфер је 95,7 милиона динара. Од тога, текући трансфер износи 311,6 милиона. Првим ребалансом буџета укључили смо 7 милиона динара сопствених средстава остварених у 2024. години.

– Најважније што смо до сада урадили и што радимо је расписивање јавних набавки у које смо кренули 1. јануара. До данас смо расписали 10 јавних набавки и 35 малих набавки. Скоро пола од тог посла је у току или је већ реализовано. У току је јавна набавка за унутрашње уређење јавног тоалета у кругу пијаце и радови на реконструкцији три дечија игралишта, у Улици Десанке Максимовић, на углу улица 4. јула и Звишке и у насељу Колиште, рекао је између осталог Крстаноски.

Р. Н.

 

Share.
Leave A Reply

Skip to content