2018-02-03T11:44:00+01:00 3. фебруара, 2018. 11:44 |

У МАЛОМ ЦРНИЋУ :Чиста вода за пиће

После вишегодишњих проблема са водоснабдевањем, житељи малоцрнићке  општине могу да одахну. Обећање које им је актуелно руководство дало приликом преузимања  власти, да ће решити питање здраве пијаће воде, испуњено је ових дана пуштањем у рад филтерског постројења на водоизворишту у Малом Црнићу. Низ обављених анализа показао је да је вода сада здрава и питка у Малом Црнићу, Великом Црнићу и Салаковцу. Иначе, радови на изградњи филтерског постројења започети су средином прошле године.

              На свечаности предаје инвестиције на коришћење, председник Општине Малиша Антонијевић је рекао:

,,Проблеми са овим извориштем које је представљало приоритет у нашем раду, датирају још од 1997. године. На овај тренутак се дуго чекало, и ја се дивим истрајности и разумевању наших грађана. Дошао је дан када можемо да се похвалимо чистом, исправном водом за пиће на водоизвориштуу Малом Црнићу. Овим смо решили проблем пијаће воде како у Малом Црнићу тако и у Великом Црнићу и Салаковцу. Користим прилику да се захвалим на разумевању нашим донаторима, пријатељима Џону Свенсену и његовој супрузи Кети, који су нам помогли средствима у износу од 18.576,180 динара.Остатак од 7.905.514 динара обезбедила је Општина из буџета.Цела инвестиција вредна је 26.481.694 динара тако да је учешћем донатора остварена финансијска уштеда као и уштеда у времену за које је овај пројекат реализован. Планом је било предвиђено да се то деси за три године, а десило се знатно раније, рекао је Антонијевић и додао да се овим прича са здравом пијаћом водом не завршава, ово је само први корак. – У наредном периоду планирамо да са ЈКП „Извор“, наставимо сарадњу и реализујемо ширење секундарне мреже и на остала насеља у Општини, наравно,  поштујући приоритете. Један од циљева је да постојеће бунаре, које смо затекли у не баш добром стању, ставимо у функцију. Бунар у Божевцу је један од запостављених и није прикључен на водоводну мрежу. Потрудићемо се да га оспособимо у што краћем временском року, јер ћемо тиме решити и проблем насеља Кула, које је страдало у поплави 2014.Намера нам је да наставимо са радовима у Смољинцу, у коме такође постоји бунар који никада није прикључен на мрежу, истакао је Антонијевић захваливши се још једном донаторима на помоћи.

Старешина ЦрквеИсуса Христа, светаца последњих данаЏонСвенсен напоменуо је да заједно са супругом Кети представља добротворну организацију у Србијии да им је част што су допринели да људи у Општини Мало Црниће добију здраву пијаћу воду.

         -Веома смо задовољни сарадњом са председником Општине, члановима Општинског већа и инжењеринг фирмом АкваИнтерма, која је  веома успешно водила пројекат. Надамо се да ће овај водоводни систем бити извор поноса и радости и да ће дуго година обезбеђивати здраву пијаћу воду.

          Систем за прочишћавање воде је у пробном раду месец дана и по речима  директора ЈКП „Извор“МирославаЖивојиновића за то време континуирано ће се пратити анализе узорака воде.