2020-08-06T13:25:08+02:00 6. августа, 2020. 13:08 |

У Огранку „ТЕ-КО Костолац” : Oбележен Дан рудара

Поводом Дана рудара 6. августа, представници огранка „ТЕ-КО Костолац“, Синдикалне организације ЕПС-а и Градске општине Костолац, положили су венце на спомен обележје покрај старог улаза у некадашњу јаму у Старом Костолцу.


У име ЕПС-а венац на спомен обележје положили су директор за производњу угља у Огранку „ТЕ-КО Костолац“ Веселин Булатовић и финансијски директор огранка Милан Лаковић. Испред синдиката, венац су положили председник Синдиката „Копови Костолац“ Данијел Радосављевић и председник Синдиката „ТЕ-КО Костолац“ Душан Бакић, а у и име Градске општине Костолац, председница Привременог органа  ГО Костолац Милена Церовшек и један од чланова Привременог органа Серџо Крстаноски. Полагању венаца присуствовао је и Дејан Милијановић, извршни директор за производњу угља у ЈП ЕПС.

Рударима „Електропривреде Србије“ честитку је упутио Милорад Грчић, в.д. директора ЈП ЕПС.

– И данас као и у свим сложеним и тешким ситуацијама ви сте увек на висини задатка и хвала вам на томе. Деценијама доказујете да сте најстабилнији стуб производње електричне енергије у Србији. Сваки дан, у свим временским условима, по мразу, киши, леду, тропским врућинама дајете пример целој Србији како се ради, навео је Грчић и додао:

– Рудари „Електропривреде Србије“ имају сигурну будућност. Из дана у дан улажемо у обнову постојеће опреме на коповима Рударског басена „Колубара“ и „Дрмно“, а настављамо са започетим пројектима модернизације рударске производње. Стварамо боље услове за ваш рад, за што боље резултате ЕПС-а и бољи живот грађана Србије, рекао је Грчић и поздравио рударе уз њихов поздрав „Срећно!“.

Ове године, српско рударство обележава велики јубилеј, 150 година рударства у Костолцу. Након костолачког рудника, 1896. године кренула је и експлоатација лигнита у Колубарском басену, када је почео са радом рудник „Звиздар“.

                                    Сењски рудари у Костолцу

Дан рудара у Србији обележава се у знак сећања на штрајк у Сењском руднику 6. августа 1903. године. Рудари су штрајковали због отпуштања тројице колега који су штитили права радника. Након десетодневног штрајка изборили су се да се отпуштени рудари врате на посао, а радно време скрати у складу са њиховим захтевима. Пре костолачког рудника у тадашњој Србији био је отворен само Сењски рудник код Деспотовца, који је убрзо затворен. На истраживању, а касније и у самом руднику у Костолцу, углавном су радили искусни рудари управо из Сењског рудника.