2020-10-01T14:47:23+02:00 1. октобра, 2020. 14:42 |

У Општој болници Пожаревац: Нова опрема за лабораторију патологије

Др Данко Николић и др Томислав Јовановић

У Општој болници у Пожаревцу дана је одржана конференција за медије на којој су представљени даљи кораци предузети у склопу реализације пројекта прекограничне сарадње под називом „Унапређење контроле туморске патологије кроз развој и провођење прекограничне сарадње за медицинску изванредност НЕО – ПАТ- мАН“.

Пројекат је финансиран од стране Европске уније посредством програма Interreg – IPA CBC за прекогранчну сарадњу Румунија – Србија.

Према речима директора пожаревачке Болнице др Данко Николић кроз реализацију пројекта опремиће се лабораторија за патологију.

-Лабораторија ће бити аутоматизована, софтверски повезана са могућношћу праћења процеса од самог пријема узорка, обележавања истих, обрада, па све до активирања и архивирања препарата.  Овакав начин рада омогућава прецизност, тачност, поузданост, ефикаснију дијагностику и издавање резултата.  Смањено ће бити и излагање техничара и лекара токсичним испарењима, истакао је др Николић и додао да ће ова лабораторија бити референтна не само за овај регион, већ и за целу Србију.

Нешто више о опреми која ће бити постављена у лабораторији рекао је начелник Одељења патологије др Томислав Јовановић.

-У лабораторији патологије наћи ће се најсавременија радна станица за патологију са свим могућим филтерима, вентилацијом, системом за сликање препарата и њихово аутоматско архивирање. Између осталог пристигао је и триостат, апарат за екс темпоре дијагностику, затим опрема за сечење препарата, микротом, водено купатило, топла плоча, као и аутоматски бојач препарата. Реч је о једном потпуно затвореном систему у оквиру кога нема испаравања штетних супстанци. Нова лабораторија имаће и принтере, штампаче за стакло, плочице и касете, конзолу за калупљење, као и систем за складиштење предметних плочица и парафинских калупа, рекао је др Јовановић.

Укупна вредност опреме је 28.061.325 динара, односно око 237.000 евра.