2020-10-07T22:40:13+02:00 5. октобра, 2020. 15:24 |

У Пожаревцу и Костолцу: Еколошка дечија недеља

 

У оквиру Међународне дечије недеље која се традиционално обележава прве седмице у октобру, Еколошко друштво „Пријатељи Чачалице“ у Пожаревцу, од 5. до 11. октобра организују низ еколошких акција.


Седмодневна манифестација званично је отворена данас у дворишту Основне школе „Доситеј Обрадовић“.

Ова образовна установа је кроз скоро три века постојања испратила бројне манифестације и акције које се односе на очување животне средине.

Директорка Ивана Јоксимовић истакла је да Школа кроз наставу у ваннаставне активности тежи да се еколошки образује, мења навике и формира еколошку културу.

-Наша школа је дошла до занимљивог пројекта под називом „Зелена острва за одрживи развој у нашем граду очима деце…“ са циљем развоја свести за уштеду сировина и енергије, као и стицање навика правилног одлагања отпада. Традиционално организујемо Новогодишњу рециклажну модну ревију у којој из године у годину учествује све већи број ученика који показују своју креативност, али и свест о важности рециклаже. За очување еколошке културе ученици дају свој мали допринос и садњом дрвета генерације у школском дворишту, приликом свечаног пријема ђака првака, затим садњом јелки на Чачалици и учешћем у акцијама сакупљањама чепова и лименки, рекла је између осталог Јоксимовић.

Отварању Еколошке дечије недеље присуствовали су чланови Већа за образовање Томица Стојановић и пољопривреду, заштиту животне средине и здравство Бојан Динић, председник Друштва Пријатељи Чачалице Драгиша Марјановић и секретар Друштва Драгослав Селенић.

Динић је у изјави за медије истакао да се обележавањем Еколошке дечије недеље, кроз различите активности, развија свест код деце и одраслих о значају заштите животне средине. Члан Градског већа захвалио се свима који су присуствовали отварању овогодишње манифестације и поред тренутне епидемиолошке ситуације.

У школском дворишту ОШ „Доситеј Обрадовић“ постављени су и опсези за високе леје у оквиру реализације пројекта Еколошког друштва „Пријатељи Чачалице“. Према речима председника еколошког друштва Драгише Марјановића, ученици ће имати прилику да у оквиру Ученичке задруге „Доситејево сунце“ учествују у садњи зачинског биља и прављењу природног ђубрива.

У уторак, 6. октобра, у Вртићу „Здраво дете“ одржаће се акција под називом „Дечија радозналост и упознавање са шумом“, док је за среду, 7. октобар заказана посета Чачалици и Еколошком дому у организацији ОШ „Вук Караџић“.

Током Еколошке дечије недеље, у четвртак, 8. октобра, у ОШ „Свети Сава“ биће организована спортска надметања.

Дан касније, у петак, 9. октобра,  ученици ОШ „Краљ Александар Први“ окопаваће алеје ружа на Чачалици, осовци ОШ „Десанка Максимовић“ чистиће извор и сакупљати грање око Еколошког дома, ученици ОШ „Свети владика Николај“ уређиваће обалу реке Млаве, док ће млади еколози костолачке ОШ „Јован Цвијић“, обилазећи околину Костолца регистровати зелене и црне еколошке тачке.