2021-01-20T16:10:58+01:00 20. јануара, 2021. 16:01 |

У Пожаревцу и Костолцу: Вакцинација становништва

На три пункта у Пожаревцу и Костолцу данас је почела вакцинација становништва против корона вируса. Један пункт се налази у Медицини рада, други резервисан за особе са инвалидитетом у Дому здравља Пожаревац, док је трећи пункт лоциран у огранку Дома здравља у Костолцу.

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић је истакао да је за потребе региона дистрибуирано 3.600 вакцина, од чега 900 доза за Пожаревац.

-Имунизација је започела данас у 8 часова у координацији са Министарством здравља и Министарством државне управе и локалне самоуправе и динамика је таква да се дневно вакцинише око 200 људи. Локална самоуправа поред свих других ствари које организује у вези ванредног стања, има и обавезу организације позивања лица за вакцинацију која су се пријавила електронским путем преко е –управе. Преко кол центра позивају се лица на основу списка који добијамо од Министарства државне управе и локалне самоуправе и заказују им се термини вакцинације. Након извршене вакциниације, сутрадан у обавези смо да позовемо грађане и пратимо како су поднели вакцину. Такође, грађани  могу и без заказивања да дођу и вакцинишу се, казао је Павловић.

Он је примио вакцину кинеске компаније „Синофарм“ на пункту у Медицини рада  и позвао све грађане да се вакцинишу, јер је како је рекао, то начин да победимо корона вирус и вратимо се нормалном животу. Павловић се захвалио свим медицинским радницима који неуморно, од почетка пандемије, воде борбу против корона вируса.

Директорка Дома здравља др Снежана Стојковић наглашава да је ова здравствена установа у потпуности спремна за вакцинацију и да влада велико интересовање грађана.

-Циљ нам је да што пре вакцинишемо најризичнију групу, популацију људи старијих од 65 година. Тренутно располажемо са 990 доза кинеске вакцине, од тог броја 90 доза је предвиђено за Костолац и 900 за Пожаревац. Ове вакцине су предвиђене за грађанство, али и за Дом за старе „Хомољски рај“ где су за сада 24 особе вакцинисане. Иначе, у првом наврату Фајзерову вакцину су примила 93 здравствена радника у Општој болници Пожаревац, 57 радника Ковид амбуланте у Дому здравља и 24 особе у Заводу за јавно здравље Пожаревац, казала је др Снежана Стојковић.

Она је апеловала на грађане да се у што већем броју пријаве за вакцинацију, јер је то једина права заштита од корона вируса.

Вакцинација траје осам до десет минута, уз попуњавање формулара и преглед лекара, а после примања вакцине чека се петнаестак минута да случајно не дође до неке реакције.

                                                                                                            Д.Динић