2020-12-30T14:00:36+01:00 30. децембра, 2020. 14:00 |

У Пожаревцу: Субвенције за 270 пољопривредника

Због актуелене епидемиолошке ситуације, ове године у Пожаревцу није организовано окупљање пољопривредника и свечано потписивање уговора о додели подстицајних средстава, као што је то била пракса ранијих година. Поред тога, још неке активности нису спроведене, као што је одлазак на Новосадски пољопривредни сајам, који је из истих разлога отказан.

Град Пожаревац је у 2020. години обезбедио значајна средства, као помоћ кроз субвенције пољопривредницима са своје територије. Та средства иницијално су износила око 30 милиона динара.

Председник Комисије буџетског фонда за развој пољопривреде Славиша Стојковић је изразио наду да ће пандемија ускоро бити стављена под контролу и да ће се наставити перманентне активности на пољу оживљавања и даљег развоја пољопривреде.

-Уназад годинама Комисија буџетског фонда за пољопривреду расписује конкурсе на којима се јављају наши пољопривредници и добијају средства за унапређење своје производње. Захвалио бих се некадашњем градоначелнику Банету Спасовићу  и његовим сарадницима који су уважавали потребе пољопривредника, сваке године расписивали конкурсе и додељивали средства у висини до 0,7 одсто градског  буџета. У протекле две године за пољопривреду су опредељивана средства у висини од 2 одсто градског буџета. Наравно, садашњи градоначелник Саша Павловић је наставио са још интензивнијим издвајањима за пољопривреду и ове године је за те намене обезбеђено више од 36 милиона динара, рекао је Стојковић.

Он је нагласио да ће током 2021. године бити још више средстава на располагању за пољопривреду, нових мера у програму, више одлазака  на сајмове и у иностранство, како би се унапредила искуства наших пољопривредника у погледу савремених  достигнућа у пољопривреди.

Претходне 2019. године реализовано је 205 захтева и исплаћено 21.525.327 динара, а у 2020. години потписано је 270 уговора и укупна потраживања од стране пољопривредника и удружења износе 36.938.674 динара.

-Захваљујући градоначелнику Саши Павловићу и Градсдом већу успели смо да обезбедимо средства како бисмо свим пољопривредницима изашли у сусрет и у овом тренутку та средства су већ у потпуности исплаћена. Желим да истакнем да су стручне службе и Комисија буџетског фонда за пољопривреду одлично обавили свој посао и у отежаним  околностима успели да заврше све у року. Такође, велику захвалност дугујемо министру Браниславу Недимовићу и Министарству пољопривреде, који су у складу са политиком председника Александра Вучића, пружили потпуну подршку у програму спровођења мера развоја пољопривреде и брзо и врло ажурно достављали решења и сагласности која су нам била неопходна како бисмо на време и у потпуности спровели цео поступак, рекао је члан Градског већа задужен за пољопривреду и заштиту животне средине Бојан Динић. Он је додао да ће Град Пожаревац и у наредном периоду улагати значајна средства и помагати развој пољопривреде.

Председник Парламента привредника РПК Браничевског и Подунавског управног округа Саша Филиповић сматра да је ово веома значајан вид подршке којим Град Пожаревац настоји да помогне пољопривредницима.

-Благостање је имати овакав Аграрни фонд који озбиљно сагледава потребе наших пољопривредника и Град Пожаревац је један од ретких градова који из године у годину издваја све већа средства за област пољопривреде, рекао је између осталог Филиповић.

                                                                                                                        Д.Динић