2019-07-26T11:53:38+02:00 26. јула, 2019. 11:53 |

У Тијанином походу на Дивчибаре

Удружење трансплантираних и пацијената који чекају трансплантацију органа „Заједно за нови живот” из Београда, чији је председник Пожаревљанин Младен Тодић, учествовало је, по други пут, у Тијанином походу на Дивчибаре. Ова акција организује се по жељи Тијане Стојановић, девојке која је од рођења имала цистичну фиброзу, а  преминула у 33. години, седам месеци након трансплантације плућа. Тијана је ову акцију желела је да покрене у  част донора, а у сврху подизања свести о значају донирања органа.

Учешће Удружења „Заједно за нови живот“  у овом походу омогућило је  ПД “Георад” доо из Дрмна које је препознало значај и величину хуманости донирања органа.

Ове године у походу је учествовало око три стотине планинара, рекреативаца и љубитеља природе. Пешачило се на две стазе, од 7 и 10 километара. Дужу  стазу су превалили они спремнији и искуснији, а краћу углавном пацијенти, деца и њихови родитељи,  сви са истом жељом, да укажу  на значај завештања органа.

              Окупљенима су се пре почетка похода обратили пацијенти који су пренели своја искуства са трансплантацијом органа. Младен Тодић, председник Удружења „Заједно за нови живот“  напоменуо је  да је потребно више оваквих организованих скупова,  на којима ће се људи директно упознати са тим кроз шта су пацијенти прошли и пролазе док чекају трансплантацију и колико је она учинила да се не само продужи живот, већ да се квалитет истог подигне на ниво здраве особе.

              Ивана Јоксић из истог удружења,  којој је пресађена јетра пре само осам месеци,  рекла је окупљенима да јој је живот спашен трансплантацијом јетре, да сада може да планира породицу, запосли се и  живи нормално као здрава особа, јер док је била болесна мислила је само на једну ствар, како да оздрави, да преживи. Да су данас пацијенти као што су она, Младен, Лидија, Сандра и многи други са својим породицама и живе животе као здрави људи.

Са Дивчибара је послата порука да људи размисле о томе шта ће бити са органима након њихове смрти, јер им они тада неће требати, а могу спасити животе и тиме се повећати број донора, којих је тренутно само три на милион становника.

                                                                                                                                                                  Р.Н.