Национални дан донора у Србији се обележава 6. јуна. Ове године овај датум обележен је  конференцијом за штампу Министарства здравља и Хемофарм Фондације у Ургентном Центру КЦС где је представљена кампања “И ја сам донор. Јер навијам за Србију”.

У кампању су се укључили многе познате личности и спортисти попут Иване Шпановић, Дејана Станковића, Ненада Зимоњића …

  Пожаревљанин Младен Тодић, испред удружења “Заједно за нови живот” водио је конференцију за штампу на којој су говорили Министар здравља у Влади Србије др Златибор Лончар, генерални директор компаније „Хемофарм“ Роналд Зелингер, директор КЦС проф. др Милика Ашанин и директор Ургентног Центра КЦС др Марко Ерцеговац.

Министар Лончар осврнуо се на мали број потписаних сагласности породица донора и указао да су у пет трансплантационих центара у Србији створени сви услови, да је адаптиран простор, набављена неопходна опрема, формирани тимови који раде 24 сата дневно, 365 дана у години и да је неопходно да имамо више донора.

-Више од хиљаду пацијената с нестрпљењем чека када ће се појавити донор. Ништа не значе речи да подржавамо донорство уколико нема донора, рекао је Лончар и додао да ових 1.000 пацијената неће имати никавку шансу уколико се не појаве донори. Министар се  захвалио породицама које су дале сагласност да њихови најмилији у тренутку мождане смрти постану донори.

Генерални директор Хемофарма Роналд Зелигер каже да је питање донорства ствар добре одлуке појединица, али и највећи испит хуманости друштва и да се са акцијом кренуло како би указали друштву каква је трентно ситуација и како се треба борити за животе. И сам је, рекао је, у породици имао донора, погинуо му је близак рођак, али су тада спасена најмање три живота. Он је рекао да има две донорске картице, да је поносан на ту чињеницу, теда је то хуман чин.

-Свесни смо да смо за разбијање предрасуда о донирању органа потребно време, али дубоко верујем да Србија има своје место у оквиру породице хуманих европских земаља и  зато у овој утакмици навијам за Србију, рекао је Зелигер.

Директор Ургентног Центра КЦС Марко Ерцеговац каже да се последњу деценију УЦ изборио да заузме лидерску позицију што се тиче трансплантације органа. Томе је допринео цео систем који ради као тим.

Донорима се у име пацијената захвалио Младен Тодић коме је пре три године трансплантирана јетра. Присетио се да је са нестрпљењем чекао позив из болнице да се појавио орган. “Не прође дан да не помислим на донора од кога сам добио орган и на његову породицу која је дала сагласност. Они су на мој живот ставили зарез уместо тачке, нагласио је Тодић.

                                                                                                                                                                  Р.Н.

Share.

Comments are closed.

Skip to content