2020-11-26T13:32:21+01:00 26. новембра, 2020. 13:31 |

У Виминацијуму откривени остаци војне команде

Ново откриће је изненадило и узбудило археологе у Виминацијуму. У атару Старог Костолца, испод њива које су га сачувале, георадаром је пронађена велика зграда. Ова монументална грађевина испод земље је дужине 70 метара и ширине 50 метара. Зграда таквих димензија могла је да буде само принципијум 7. Клаудијеве легије, или, данашим речима, седиште генералштаба у престоници римске провинције Горња Мезија. Претпоставка је потврђена када су на око метар испод данашњег нивоа тла ашови ударили у највише делове дебелих спољних зидова огромног грађевинског комплекса, обелоданио је археолог виминацијумског тима др Немања Мрђић:

-Површина овог монументалног објекта, са више од 40 просторија, већа је од 3.500 метара квадратних, од којих смо у овом тренутку истражили око 800 квадрата. Ископавања су потврдила да је ово био принципијум или војна команда, штаб легије, централни објекат у сваком легијском логору. Он је, по правилу, био смештен у средишњем делу утврђења, непосредно уз раскрсницу две главне улице,  које спајају три од укупно четири капије логора. Одатле је командант легије, са стотину официра, управљао акцијама најелитније јединице и језгра римске војске. У згради легијског штаба налазиле су се канцеларије официра, оружарница, светилиште, као и просторија у којој су чуване заставе и инсигније, симболи легије, које су биле светиње за римског војника.

Археологе у Виминацијуму је највише узбудио проналазак великој броја римских новчића. У принципијуму су се налазиле легијска ризница и благајна, кажу археолози.

Опширније у наредном броју „Реч народа“