Пожаревачко удружење „Љубимац“ одржало је редовну годишњу Скупштину на којој је анализиран рад у минулом периоду, потврђено поверење досадашњем руководству, усклађен Статут са новим законским одредбама и усвојен програм рада за наредни период. Тим поводом посетили смо Друштво и од председника Првослава Мошића добили информације о најзначајнијим активностима ове асоцијације која обележава 44 године постојања. 

Према плану рада за 2024. годину удружење „Љубимац“ већ у недељу 3. марта организује манифестацију међународног карактера. Реч је о традициналној берзи сајамских животиња која ће се одржати на простору Сточне пијаце Пожаревац.

-За овај наш скуп нису неопходне пријаве јер се све обавља на лицу места, те је довољно да излагачи само дођу. Почетак је у раним јутарњим сатима а берза се завршава око подне, каже Првослав Мошић, наводећи шта следи у наставку активности:

-Следећи скуп везан је за представнице нежнијег пола. Наиме, како то традиција „Љубимца“ налаже, за наше чланице и ове године организујемо пригодан скуп поводом Дана жена. Дружење женама у част одржаће се у среду 6.марта у нашим просторијама. Према пракси која траје од оснивања нашег Друштва, свака чланица добија садницу руже којом ће оплеменити сопствени баштенски простор док ће је са друге стране овај дар увек подсећати на „Љубимац“ и основе које повезују човека и природу.

Првослав Мошић

Значајан скуп који очекује чланове Удружења „Љубимац“ је традиционални Фестивал цвећа који се одржава у оквиру првомајских празница на централним пожаревачким улицама. 

-То је свакако највећи фестивал цвећа у региону част је наћи се међу великим бројем учесника. Но, још драже је истаћи да је „Љубимац“ још 1980. године на својој првој изложби у дворишту СО Пожаревац приказао богат сегмент украсног биља и цвећа настављајући тако годинама, што се може сврстати у претечу овог Фестивала. Не треба заборавити да је „Љубимац“ са Туристичком организацијом и новинама „Реч народа“ зачео акцију избора најлепше уређеног дворишта. На овом Фестивалу по традицији наступамо уз подршку Расадника цвећа Весне и Драгана Стаменковића „Лебанац“ Лучица,  нашим дугогодишњим партнерима у бројним акцијама, објашњава Мошић.

У оквиру славе Града Пожаревца Свете Тројице, друштво „Љубимац“ приређује два сегмента. Најпре Међународну изложбу и берзу ситних животиња а потом такмичење голубова летача „Летимо за Пожаревац“.

МЕЂУНАРОДНА ИЗЛОЖБА „ЉУБИМАЦ 2024“

Уз редовне активности другу половину 2024. године обележиће традиционална Међународна изложба ситних животиња, цвећа и рукотворина не само из Пожаревца, округа и Србије, већ и неколицине европских земаља. Сврстана у званични годишњи календар Евопског савеза најстарија је и највећа пратећа манифестација у оквиру Љубичевских коњичких игара, а припреме се већ одвијају. 

– Према традицији у четвртак 28. август, вече уочи Изложбе у ресторану „Хиподром“ одржаће се Ноћ Љубимца, својеврстан наставак некадашње Љубичевске ноћи. Наредног дана, у присуству великог броја гостију, деце из вртића и школа богатим културно-уметничким програмом на простору Сточне пијаце биће отворена 43. Међународна изложба ситних животиња „Љубимац 2024“ уз избор и проглашење најлепших експоната. У суботу 31. августа у оквиру манифестације одржава се, сада веома популарна Ревија дечијих љубимаца. Имајући у виду велико интересовање, предвиђања су да ове године учестује око 500 малишана а велика је могућност учешћа и деце из иностранства. Последњег дана Изложбе одржаће се највећа берза ситних животиња у Србији, а временски је све уклађено да по окончању берзе учесници могу пратити финална надметања 61.Љубичевских коњичка игара на самом хиподрому, рекао нам је Првослав Мошић закључујући да све поменуто не би могло да се одржи да није велике подршке Града Пожаревца, Туристичке организације, Земљораднике задруге „Јединство“,  недељника „Реч народа“ као и бројних спонзора.

Влада Винкић

Share.
Leave A Reply

Skip to content