На радост свих становника пожаревачког краја, а понајвише оболелих од нефритиса којих је тренутно око тридесетак, ових дана у Болници прорадили су „вештачки бубрези“.

      -Почели смо да радино са шест апарата који за људе са стопостотним оштећењима бубрега представљају спас. Без њих ови паценти не би могли да живе, објаснио нам је др Драгољуб Бојовић, руководилац новоотвореног Центра за дијализу, који поред двојице лекара, специјалисте  на овим пословима има и три медицинска техничара.

Део особља пожаревачке болнице

       И сада када када су врата ове службе широм отворена за пацијенте из Петровца, Кучева, Пожаревца… заборављамо на прекорачења рокова у изградњи. Најважније је да су  „апарати живота“ почели да раде, да добро функционишу и да више нема напорних одлазака на дијализу у Београд, Ниш, Лазаревац…Сачуваће се и по који здравствени динар за друге сврхејер је пречишћавање крви ван подручја Подунавске заједнице до сада, доста коштало. Подсетимо да је за шест сати прикључења на вештачки бубрег само једног пацејента  требало платити око  6.000 динара. 

  Удруживањем средстава радних људи пожаревачког краја,  Пожаревац  је на најбољи могући начин  збринуо пацијенте са најтежим оштећењима бубрега.  Ово је свакако добар рецепт који би мoгао да се примени и у лечењу кардиоваскуларних пацијената.

Share.

Comments are closed.

Skip to content