2019-10-17T19:06:42+02:00 17. октобра, 2019. 19:06 |

Уравнотеженом исхраном до доброг здравља

Основна школа „Краљ Александар Први“ била је домаћин манифестације симболичног назива „Правилна исхрана – срећно детињство“. Реч је о окупљању основних школа у оквиру кампање „Октобар – месец правилне исхране“, коју на територији Браничевског и Подунавског управног округа организује Завод за јавно здравље Пожаревац са циљем да најшира популација, а посебно деца и млади стекну знање, формирају исправне ставове и понашање у вези са здрављем и правилним навикама у исхрани.

            Кампању Светски дан хране деветнаести пут за редом, координира и организује Институт за јавно здравље  Србије „Др Милан Јовановић Батут“ са мрежом института и завода за јавно здравље, уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Велики допринос досадашњим успесима кампање дали су домови здравља, основне школе и вртићи.

            Директор ОШ „Краљ Александар Први“ Горан Сегер је истакао да је значај здравог начина живота све више присутан, као и акције које пропагирају здраве стилове живота. Он је подсетио да је школа имала значајног учешћа од првог дана кампање и да је један од најзначајнијих фактора за дуг и срећан живот здрава и умерена исхрана.

            У наставку програма стручну презентацију о правилној исхрани одржао је др Саша Дражиловић из Завода за јавно здравље Пожаревац. Он је истакао да се током октобра спроводе активности које имају за циљ да изазову заинтересованост за правилну исхрану и добро здравље. Иначе, ове године, Светски дан хране, 16. октобар, обележава се под слоганом: „Правилна исхрана – доступна и приступачна свима. За свет без глади“. Тим поводом у преко 150 земаља широм света организује се велики број догађаја у циљу скретања пажње шире јавности на значај правилне исхране, смањења броја гладних, али и смањења болести које су последица неправилне исхране, пре свега прекомерне ухрањености и гојазности.

            -Трећина хране која се произведе широм света се не искористи или узалудно потроши. Трошкови бачене хране су око 2,6 трилиона долара годишње, укључујући 700 милијарди евра трошкова за животну средину и 900 милијарди долара социјалних трошкова. Светски дан хране представља прилику да се укаже не само на значај правилне исхране, већ и да се интензивирају активности на постизању циља одрживог развоја – смањења глади у свету. Најважнији савети за правилну исхрану су: јести разноврсну храну, одржавати оптималну тежину, повећати унос интегралних житарица, поврћа и воћа, нерафинисаних хладно цеђених уља, редовно уношење течности, смањити уношење масти животињског порекла, масних меса, масних сирева, јаја, шећера и соли и избегавати унос кафе, алкохола и дувана, рекао је др Дражиловић.

            После културно – забавног програма гости су били у прилици да погледају изложбу здраве хране и послуже се воћем, поврћем, питама и цеђеним соковима, које су припремили ученици уз асистенцију својих учитеља и наставника.

                                                                                                                                  Д.Динић