Недељник “Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.   


 Сећање на чланове Кола српских сестара

(17. април 1911)

 Коло српских сестара приредило је у Саборној цркви парастос за своје умрле чланове, добротворе и утемељиваче. Реч је о породицама Мите Белосавића, Марјана Кара-Јовановића, Ђорђа Лазаридеса, Даринке Митровић, Пере Перића, Боре Мирковића.


  Јевреји у Пожаревцу

(18. април 1861)

 Илија Коцић, Окружни начелник послао је Министарству унутрашњих дела списак пожаревачких Јевреја. У Пожаревцу је у то време живело 12 јеврејских породица са укупно 45 чланова.


  „Стари Хајделберг“ за Пожаревљане

(19. април 1931)

 Народно позориште Дунавске бановине у Пожаревцу давало је комад ,,Стари Хајделберг“ у пет чинова.


 Жалба на бахатост Хајдук Вељковог брата               

 (20. април 1820)

 Сељаци Рама упутили су жалбу кнезу Милошу на бахатост и насиље које им чини Миљко Петровић, капетан Голубачког среза, иначе најмлађи брат Хајдук Вељка Петровића.


 Трагови Франца Зеленог

(20. април 1830)

 Рођен је Франц Зелени, инжењер и урбаниста Пожаревца. Био је пореклом Чех и обрео се у Пожаревцу као инжењер у периоду од 1861-1869. У Пожаревцу је оставио трага на градњи многих путева као што су Дубравица – Пожаревац ипут до Горњака, радио је пристаниште у Великом Градиштуи први Регулациони план Пожаревца 1863.године.

Припремио: З.Стокић

 

 

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content