2018-07-15T11:05:37+02:00 15. јула, 2018. 11:05 |

В Р Е М Е П Л О В

Недељник „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.   


Рођен један од оснивача Природњачког музеја

10. јул 1864. – У Пожаревцу је рођен Петар С. Павловић, проф. геолог Велике школе и Универзитета у Београду. Био је син коњичког потпуковника Стојка Павловића и мајке Јелене – Лене Луњевице, кћерке газде Николе Луњевице. Написао је већи број радова из терцијалне фауне, већи број студија и неколико моногафија. Открио је више фосила специјално – терцијалних мекушаца. Један је од оснивача Музеја српске земље, данас Природњачког музеја. Био је члан Српске краљевске академије, данас САНУ. Умро је 5. августа 1938. у Београду.


Век од откривања споменика Кнезу Милошу

11.јул 1998.- У Пожаревцу је обележен век од откривања споменика Кнезу Милошу Обреновићу и постојања пожаревачког парка у чијем се средишту налази овај споменик.


Одлазак Антонија Франића

17јул 1900. На пожаревачком гробљу сахрањен је Антоније Франић, тадашњи професор и директор Пожаревачке гимназије. Франић је у Пожаревцу провео више од 20 година. На гробљу се од њега опростио Јован Видић, професор.


Летње коњичке трке  

17. јул 1932. – На тркалишту ,,Михајловац“ у Пожаревцу одржане су летње коњичке трке. У првој трци трчала су четири грла на стази од 1.800 м. Награде су биле: 2.000, 800 и 400 динара. Одржано је пет трка, које су биле одлично посећене.


Пут са брда преко црквеног винограда

18.јул 1846. – Општина пожаревачка на челу са председником Алексом Костићем, упутила је молбу Министарству финасија да одобри да се нови пут који долази са брда у варош просече преко црквеног винограда и државног чаира, како би се безбедније са те стране стизало у град.

Припремио З.Стокић