2017-04-21T11:12:11+02:00 21. априла, 2017. 11:10 |

В Р Е М Е П Л О В: Април у пожаревачком крају

1 strana_Layout 1Путем ове рубрике, недељник „Реч народа“ подсећа на давно прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице. 

Једна од жртава ускршњег бомбардовања 1944.

На први дан православног Ускрса 16. априла 1944. године, у акцији бомбардовања Београда од стране америчке ваздухопловне јединице, међу осталима живот је изгубио и др Лазар Басарабић, лекар из Великог Градишта. Медицински факултет завршио је 1906. године у Бечу. Као срески лекар радио је у Кучеву од 1908. до 1920. а као управник пожаревачке болнице од 1920. до 1930. године.

Болест од „рђаве исхране“

Др Јован Стејић (1803-1853) у свом писму упућеном 23. априла 1832.године из Пожаревца кнезу Милошу Обреновићу упућује захвалност што га је одредио за једног од васпитача његових синова. Др Стејић је 20.априла 1832. лечио бега Михаила од стомачних сметњи са констатацијом да је болест настала од „рђаве исхране“.

Врпцу сече хомољски хајдук

У Кучеву су у току припреме за одржавање друге приредбе „Хомољски мотиви“ – Смотре стваралаштва народа Источне Србије. До сада су се пријавили учесници из 12 општина. На основу прошлогодишњег искуства организатори настоје да унесу бројне новине које ће ову смотру у Кучеву учинити још атрактивнијом. Овогодишња изложба у оквиру смотре носи назив „Изложба научних проналазака и техничких достигнућа које је овај крај дао нацији и човечанству“. Посетиоци ће бити изненађени начином отварања изложбе. Врпцу ће, наиме пресећи последњи неухваћени хомољски хајдук.

(„Реч народа“, 11. април 1969. године).

Убедљиво први

VremeplovСтонотенисери Железничара из Пожаревца су прошле недеље победили екипу Младост из Нове Пазове резултатом 5:3. За екипу Железничара наступили су Самарџић, Ристић и Грујић. Овим су наши стонотенисери освојили прво место са 4 бода предности испред Галенике и тиме постигли до сада највећи успех .

Почетком маја наши стонотенисери покушаће да се квалификују за виши ранг такмичења што би било више од онога што су и највећи оптимисти очекивали.

( „Реч народа“ 29. април, 1969.године).

Припремили З.Стокић и М.Перишић