Део Ватрогасно – спасилачке јединице Пожаревац

Ситуација са пожарима ове године другачија је по једној нетипичној појави, али из МУП-а апелују на опрез. Начелник Одељења за ванредне ситуације у Пожаревцу Стојан Макић каже да је ситуација нешто другачија него прошле године када је о пожарима на отвореном реч, због нетипично великог броја падавина током јуна.

На подручју које покрива Ватрогасно – спасилачки батаљон Пожаревац од почетка године евидентирана су 274 пожара. Од тог броја 171 пожар се догодио на отвореном простору, 95 на грађевинским објектима и 8 пожара на саобраћајним средствима, односно аутомобилима.

Стојан Макић

-У прошлој години у овом периоду имали смо регистрованих 450 пожара, што је знатно већи број у односу на ову годину, тачније до сада се догодило 176 пожара мање у односу на 2022. годину. Поред временских прилика, на то су утицали и наши апели преко медија да се не врши спаљивање жетвених остатака, шибља, грања и осталог ниског растиња на отвореном простору. Такође, ту су и превентивне активности које интензивно спроводимо у летњем периоду, обиласком терена, сарадњом са Полицијском управом, јединицама локалних самоуправа, тако да неком координираном акцијом утичемо да се смањи број пожара на отвореном простору, истиче Макић.

                                                                ВАТРА ЈЕ НЕПРЕДВИДИВА

Како наглашавају из Сектора за ванредне ситуације, од почетка године у пожарима је настрадала једна особа и шест је повређено, тако да је и у том погледу стање побољшано у односу на протеклу годину. Материјална штета у таквим ситуацијама је извесна и она се на отвореном простору огледа у виду ширења пожара на воћњаке, винограде и друге засађене површине, викендице… Што се пожара на грађевинским објектима тиче све је индивидуално, од случаја до случаја и штете су углавном већег обима. Током 2023. године  нису забележени пожари у радним организацијама, што је резултат рада инспекцијских органа и ангажованости на превентиви. Законом је прописано да свако правно лице има обавезу да обучава запослене из области заштите од пожара и практично и теоретски. Обука се врши најмање једном у три године, а сваке године се врши тестирање и провера знања.

Интервенција у Далматинској улици током олујног невремена

-Најчешћи узрок пожара на отвореном простору је намерно спаљивање ниског растиња. Има ту и нехата и непажње, али у мањем обиму. Пожари на грађевинским објектима углавном су везани за људски фактор, односно непажњу. У већини ситуација ради се о неисправним инсталацијама, електро уређајима, грејним телима… Током олујног невремена у јулу било је доста интервенција, поготово у Пожаревцу, где је Ватрогасно – спасилачка јединица у садејству са Штабом за ванредне ситуације радила на уклањању грања, дрвећа, спашавању угрожених лица, наглашава начелник.

                                                                ОШТРЕ КАЗНЕ ЗА НЕСАВЕСНЕ

Припадници Сектора за ванредне ситуације у сарадњи са Полицијском управом Пожаревац редовно обилазе терен и проналазе несавесне грађане који изазивају пожаре. У сарадњи са Тужилаштвом подносе се прекршајне, а понекад и кривичне пријаве. С обзиром на смањени број пожара на отвореном простору, у овој години до сада су поднета само два прекршајна налога. Подсећамо да су за спаљивање траве, ниског растиња и смећа на отвореном простору запрећене казне за правна лица у распону од 300.000 до милион динара, а за физичка лица од 10.000 до 50.000 динара.

Макић, осим људства, напомиње и значај опреме за послове које ватрогасци обављају, посебно истичући ватрогасну ауто цистерну, донацију Града, те теренска возила, цистерне и навална возила пристигла од Министарства унутрашњих послова.

-Возила су стара од две до 20 година, што је добар просек, континуирано се врши снабдевање материјално – техничким средствима и опремом за интервенције, возила се редовно одржавају. Што се тиче кадровске попуњености Батаљона, задњих година се редовно врше процене на стратешком нивоу и на основу тога се доносе одлуке о евентуалним конкурсима и попуњавању ватрогасно – спасилачких јединица. Можемо са поносом рећи да скоро сваке године имамо бар по један конкурс за пријем младих ватрогасаца, закључује Стојан Макић.

                                                                                                                       Д.Динић

                             АПЕЛ ИЗ СЕКТОРА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ МУП-А

                                    Не спаљујте траву и ниско растиње!

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова апелује на све грађане да не спаљују траву и ниско растиње на отвореним просторима и да не ложе ватру у шуми и по ободима шума, због опасности од ширења пожара које може да угрози животе грађана и да нанесе велике материјалне штете. Такође, пре одласка на годишњи одмор, обавезно треба проверити да ли су искључени сви електрични уређаји у домаћинству. Најбитније је обратити пажњу, јер пуњачи лаптопова, мобилних телефона и други адаптери ако остану укључени при електричном напајању могу бити потенцијални узрок пожара у грађевинским објектима.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content