2020-02-19T18:34:08+01:00 19. фебруара, 2020. 13:17 |

Велико Градиштe: За рану дијагнозу рака штитне жлезде

У Великом Градишту одржана је трећа дводневна радионица, од укупно девет планираних, у оквиру пројекта прекограничне сарадње у области здравства под називом „Заједнички приступ поједностављивању ране дијагнозе и лечења рака штитне жлезде“.

Пројекат ће се у наредне две године реализовати у оквиру INTERREG IPA програма прекограничне сарадње Румунија-Србија, 2014-2020, Градске болнице Темишвар и градиштанског Дома здравља.

Последња радионица окупила је 30 лекара и стручно особље из Темишвара и Великог Градишта, док је само недељу дана раније, на другом стручном скупу у Темишвару, учестовало медицинско особљe из Великог Градишта.

Укупна вредност пројекта је 1.038.305 евра, од чега су бесповратна средства ЕУ 882.559 евра.

Општи циљ је да се заједницама са обе стране, кроз повећан приступ ефикасним медицинским услугама, уз рану и модерну дијагностику и тренутно лечење рака штитне жлезде, побољша квалитет живота.

Кроз активну прекограничну сарадњу очекује се да резултати пројекта, куповином и уградњом висококвалитетне медицинске опреме, али и обуком кадрова, доведу до модернизације регионалних медицинских центара који су укључени у дијагнозу и лечење патологије штитне жлезде.