Министарство без портфеља задужено за демографију и популациону политику потписало је у понедељак, 2. марта, уговоре о додели бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике. Потписници докумената су министарка проф. др Славица Ђукић Дејановић и представници 88 локалних самоуправа, чији су пројекти прихваћени на јавном позиву.

У ове сврхе из буџета је обезбеђено 650 милиона динара. Око 292 милиона, опредељено је за адаптацију и санацију објеката предшколских установа и игралишта.

На овај начин створиће се услови да се прошире капацитети и смање листе чекања у вртићима широм земље.
За набавку медицинске опреме за опремање одељења гинекологије и педијатрије издвојено је око 79 милиона динара за 31 јединицу локалне самоуправе, као и 29 возила за потребе патронажних служби у износу од око 77 милиона динара.

У 58 градова и општина суфинансираће се оснивање или оснаживање саветовалишта за труднице, репродуктивно здравље, школе родитељства и саветовалишта за младе, у висини од око 80 милиона динара, а око 13 милиона динара намењено је за куповину кућа за младе брачне парове.

На јавни позив стигле су 123 пријаве које је поднело 120 градова и општина. На основу листе вредновања и рангирања, надлежно министарство суфинансираће пројекте 88 јединица локалне самоуправе, између осталог и општине браничевског округа – Велико Градиште, Жагубицу и Петровац на Млави.

Министарка Ђукић Дејановић подсетила је да је у 2019. рођена 341 беба више у односу на претходну годину.
У поређењу са државама у окружењу, бившим југословенским републикама, Бугарском, Румунијом, Мађарском и Албанијом, Србија бележи благи пораст новорођене деце у наведеном периоду.

Према првим прелиминарним подацима Републичког завода за статистику, у јануару 2020. рођено је 245 беба, 5 посто више у односу на исти месец прошле године.

Share.

Comments are closed.

Skip to content