2020-10-14T09:05:42+02:00 14. октобра, 2020. 09:05 |

Венци и цвеће не споменик јунацима у Петровцу

Полагањем венаца на споменик палим борцима у Градском парку, у Петровцу на Млави обележен је 8. октобар, Дан ослобођења ове општине од фашизма.


 

Полагању венаца на споменик борцима,  испрад локалне самоуправе присуствовали су заменик председника Општине Горан Ристић, помоћник председника Општине Борис Гвоздић и председник Скупштине општине Миланче Аћимовић. 

Присутним грађанима и члановима Борачке организације обратио се председник бораца Аца Гера Животић који је подсетио да су Петровац и његова околина у Другом светском рату ослобођени у октобру 1944. године. 

 Аца Гера Животић

 -Слобода у наш град дошла је у време када је рат још трајао у западним крајевима. Ово подручје је одувек било слободарско, а за ту тековину морало је да положи велике жртве. Млавски крај је познат као јуначки и у Првом и у Другом, а и у овим најновијим ратовима. У Првом светском рату имали смо 8.500 војних жртава и 1.000 цивилних – жена, деце, стараца. У селима Млавског краја, у Кобиљу, Кладурову, Аљудову, Рановцу и Манастирици  још се памте недела немачке и бугарске војске. Када је у питању Други светски рат сви изгинули ни данас нису пребројани, вероватно их је било преко 2.500. У последњем рату Млавски крај је дао 14 јунака.  На овом месту данас, када славимо годишњицу још једне слободе,  сећамо се свих који су ту слободу доносили кроз бурну јуначку прошлост нашег краја и народа, поручио је Животић.