2021-09-15T09:26:21+02:00 15. септембра, 2021. 09:26 |

„Водопривреда“ завршила брану у Добрњу

У Добрњу, селу на територији Општине Петровац на Млави, „Водопривреда“ Пожаревац је завршила градњу бране. Ова антиерозивна бујична преграда ће надаље штитити Добрње од бујица и поплава, које су ранијих година причињавале озбиљну штету и тиме опомињале на важност правовременог и континуираног улагања у адекватне мере заштите. Општинско руководство је тај задатак поверило пожаревачкој „Водопривреди“, која се деценијама уназад, широм Србије, успешно супротставља природним непогодама. 

Брана у Добрњу је дуга 60 метара и висока 5м, са више од 200 кубних метара уграђеног бетона.    

– Општина Петровац на Млави једна је од најзаштићенијих у нашем региону и у њој је неколико година уназад урађено највише објеката за заштиту од поплава, истакао је директор пожаревачке Водопривреде Ненад Милановић, протеклог четвртка, приликом обиласка нове бране заједно са председником Општине Петровац на Млави Душком Нединићем и бројним сарадницима. 

– Са природом се не можемо играти и мислим да је улагање у заштиту од поплава одговорно понашање, нагласио је председник Нединић и додао: 

– Овај бујични поток је представљао најкритичнију тачку у насељу. Зато је одлучено да се на овој локацији сагради брана, како би се поток умирио и спречила појава поплавног таласа. Овим радовима ће у значајној мери бити обезбеђена и заштићена имовина мештана, као и пратећа инфраструктура насеља Добрње. 

– Брзом реакцијом свих надлежних, на првом месту Општине Петровац на Млави, пројектанта и нас извођача, успешно је завршено пројектовање и градња заштитног објекта који ће у великој мери бити гарант сигурности Добрња за убудуће. Ово је једно од најбољих решења за актуелне климатске промене, с циљем заштите имовине, привреде и инфраструктуре и, изнад свега, да људи могу мирно и спокојно да спавају, као и у другим насељима које смо обезбедили у претходном периоду на територији општине Петровац на Млави, закључио је директор „Водопривреде“ Ненад Милановић. 

                                                                                                                                   А. М.