АНЂЕЛА ЈЕ ИЗАБРАЛА ТЕХНОЛОГИЈУ

Анђела Ерић је студент треће године на студијској групи Прехрамбена технологија и нутриционизам. О свом трогодишњем студирању и животу у Пожаревцу, каже:

-Студирање ми је добро искуство, три године су пролетеле, нисам очекивала да ће тако брзо да прође. Учење није проблем, потребни су само воља и рад. Претходно сам завршила Економску школу у Смедереву, кулинарски техничар. У вези сам са храном у сваком случају. У трећој години средње школе одлучила сам да упишем технологију и мислила сам да је то само у Београду на Пољопривредном факултету, истиче Анђела.

Нисам желела да студирам и живим у великом граду. ВТШСС је у мојој средњој школи одржала презентацију и ја сам тако чула за њих. Потом сам се мало више упутила путем интернета и дошла у Пожаревац да обиђем школу. Уписала сам то што сам хтела, можда наставим и даље уз посао, јер постоји и специјализација и у току је акредитација ВТШСС за мастер програм, а постоји и могућност да се заврше и академске студије у Чачку.

Анђела је све три године студија становала у Пожаревцу, јер нема доброг превоза за Смедерево:

-Стан за студенте није нарочито скуп, исто бих потрошила и да сам путовала. На мојој групи су студенти из Смедерева, Смедеревске Паланке, Пожаревца, из Петровца и околине…

Нада се да ће дипломирати у октобру, за јунски рок припрема четири испита, један ће за септембар. За обављање праксе је већ одабрала „Фрувиту“ и једну млекару у близини Смедерева:

 -Једноставно волим технологију тако да ми ништа од тога не би предстаљало проблем. Што се тиче могућности за запошљавање, има их доста у мојој околини.

У времену када се тражи здрава и квалитетна, стандардизована храна, потреба за школованим технологом, нутриционистом  постоји у свим технолошким процесима у производњи и контроли.

Школске 2018/2019. Висока техничка школа струковних студија у Пожаревцу, као своју 40. генерацију уписује укупно 280 студената, 185 који ће се финансирати из буџета и 115 који плаћају школарину. За упис и пријем нових студената отворено је пет атрактивних студијских програма: Електотехника и рачунарство, Машинство, Заштита биља, Заштита животне средине и Прехрамбена технологија и нутриционизам. За студијски програм – Прехрамбена технологија и нутриционизам – предвиђено је 50 места, 33 за буџетске и 17 за самофинансирајуће студенте. Школарина за прву годину студија износи 55.000 динара и може да се плати у 9 рата.

           Осим успеха у средњој школи, при упису се бодују и резултати постигнути на пријемном испиту. Термин за полагање пријемног испита је 27. јун. За студијски програм – Прехрамбена технологија и нутриционизам – постоји могућност да се изабере предмет за пријемни испит: хемија, биологија или математика. Висока техничка школа је спремна да својим будућим студентима помогне у припреми пријемног испита. За математику се часови организују бесплатно, док за хемију и биологију, такође бесплатно, по најави, организују се и консултације. Школовање на овом студијском програму траје 3 године након чега се добија звање струковног инжењера за прехрамбену технологију и нутриционизам.

                                 ЈЕДАН ПРОГРАМ – ДВА МОДУЛА

 Студијски програм – Прехрамбена технологија и нутриционизам – је конципиран тако да студенти стекну практична знања и вештине, да могу да примене савремена техничка и технолошка решења у побољшању квалитета прехрамбене производње као и планирању и организацији исхране и да могу даље да се усавршавају. На овом студијском програму постоје два модула – прехрамбена технологија и нутриционизам.

Стицање знања и вештина потребних за обављање различитих послова у прехрамбеној технологији и другим сродним областима индустрије, активно учествовање студента у обликовању његовог образовања кроз избор предмета, интерактиван утицај на услове, садржај студија и начин студирања и оцењивања, мобилност студената у погледу промене студијског програма и школе у земљи и иностранству, стручно и научно усавршавање кроз наставак школовања на академским студијама

Кроз упознавање са важећим прописима и стандардима, инжењери технологије за прехрамбену технологију и инжењери – нутриционисти могу да управљају не само квалитетом хране већ и условима рада као и очувању животне средине…

                          

                                                                                                                             Д. Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content