2019-04-25T18:46:19+02:00 25. априла, 2019. 18:46 |

XV Ускршњи етно фестивал у Пољани другог дана Ускрса

У порти манастира Сестрољин у Пољани, 29. априла на други дан Ускрса, биће одржан петнаести пут заредом Међународни  ускршњи етно фестивал. Приређивачи ове манифестације су Туристичка организација Града Пожаревца, Месна заједница Пољана, Црквена општина Пољана и КУД „Младост“ из Пољане, а покровитељ Град Пожаревац.

            Старешина манастира Сестрољин отац Радослав Вукосаљевић истиче да ће манифестација почети у 8 и 30 часова Светом литургијом, а завршиће се после 21 часа ватрометом. О томе зашто се манифестација одржава другог дана Ускрса он каже:

-Пре него што је сазидана црква 1897. године, у периоду после ослобађања од Турака и Другог српског устанка, народ овог села окупљао се у засеок Рудеж, другог дана Васкрса, и тада су свештеници из манастира Заова доносили причешће и причешћивали оне који нису могли првог дана да присуствују Васкршњој литургији. Када се појавила потреба да приближимо нашу светињу народу, да оно што наш народ негује као традицију кроз храну, пиће, игру и песму, сјединимо и позовемо и друге да учествују, благословио је владика Игнатије да се окупљамо на овом светом месту другог дана Васкрса. Сестрољин као светиња обавијен светлом прошлошћу и традицијом, умивен ових дана сунцем, украшен лепотом деце и свих оних који имају жељу и вољу да дођу овде, постаје другог дана Васкрса центар збивања у овом нашем крају, рекао је отац Радослав Вукосављевић.

Спој иновативности и традиције кроз своје ручне радове приказаће 11 етно секција из Бољевца, Жагубице, Јагодине, Пожаревца и околних села, сазнајемо од Ивице Ивића, председника КУД-а „Младост“ Пољана. Фестивал ће својим наступом употпунити и фолклорни ансамбли „Градимир“ и „Српска традиција“ из Београда, Пала, Петровца, Осипаонице, Ћириковца и Пољане. Традиционално на манифестацији биће проглашен најлепше уређени штанд, најоригиналније јело, најлепше јаје, а биће одржано и такмичење у куцању ускршњим јајима.

Д.Динић