2019-10-28T10:48:06+01:00 28. октобра, 2019. 10:48 |

За даљинско грејање 1,2 милијарде динара

У реконструкцију и ширење топловодне мреже, од доласка СНС на власт у Пожаревцу, уложено је више од 1.200.000.000 динара, истакнуто је на прошлонедељној конференцији за медије Градског одбора Српске напредне странке у Пожаревцу.

Члан ГО СНС и заменик градоначелника Саша Павловић рекао је да је у овом периоду изграђено око 50 километара топловодне мреже, чиме су на даљинско грејање омогућени прикључци за 1.860 домаћинстава, а на систем се прикључило око 1.000.

-Топлификација у Пожаревцу, Костолцу и околним насељима, потврдило се,  права је благодет за грађане, јер осим што су даљинским грејањем погашени многи димњаци и побољшана животна средина у смислу чистијег ваздуха, корисници услуга ЈП „Топлификација“ имају и ту привилегију да је цена грејања међу најнижима у Србији, а испорука топлотне енергије током читаве грејне сезоне је 24 сата дневно, сматра Павловић.

У граду Пожаревцу, у претходном периоду доста се радило на реконструкцији постојећих водова. Између осталог, у Синђелићевој улици, у којој је топловод био стар више од три деценије и Улици Јована Шербановића.

Осим тога, ЈП „Топлификација“ радило је и на ширењу топловодне мреже, а оно што грађанима представља проблем јесте што однедавно, објекти који се прикључују на топлификациону мрежу морају бити легализовани.

Павловић се на конференцији осврнуо и на актуелне радове на рехабилитацији тротоара и асфалтирању улица.

-У току су радови на рехабилитацији тротоара у Дунавској улици, а ради се и на ојачавању коловозне конструкције, то јест на асфалтирању Улице Јована Драгашевића у Месној заједници „Горња мала“. Такође, асфалтира се и део Улице Ђуре Ђаковића, од Стоп шопа ка „Рода“ маркету, као и Улица Интернационалних бригада на подручју МЗ „Сопот“. Приводи се крају реконструкција водоводне мреже у Ратарској, а отпочело се са припремама за асфалтирање Синђелићеве улице, истакао је Павловић.

НЕОПХОДНА ПУМПНА СТАНИЦА

Директор ЈП „Топлификација“ Дејан Дачић је овом приликом подвукао да је  Град увидео значај ширења топлификационе мреже и њеног одржавања, што потврђују средства која локална самоуправа улаже у развој топлификационе инфраструктуре.

-У претходном периоду изграђена је топловодна мрежа у улицама Косте Абрашевића, Моше Пијаде, Пожаревачког партизанског одреда, Цане Бабовић, затим у насељу Бусије – улице око цркве Свете Петке, до главног пута Пожаревац – Лучица, Шумадијској, Индустријској, Београдској, Далматинској и Стишкој улици.

Топлификациона мрежа спроведена је и кроз центар града, односно кроз Стари корзо и Улицу Вељка Дугошевића, кроз насеља  „Сопот“ и „Радна мала“. У Ћириковцу  50 посто од укупног броја домаћинстава је на систему топлификације,  вредност ове инвестиције износила је 120 милиона динара. Наредне године топловод ће проћи и кроз преостали део овог насеља. Напоменућу и то да је за радове у Моравској, са њеним бочним улицама и у Ратарској до Змај Јовине, издвојено 320 милиона динара, рекао је Дачић и додао да је урађен пројекат за пумпну станицу подижућег притиска „Јеремијино поље“, којом би се омогућило даље ширење топлификационе мреже ка висинским зонама и додатно стабилизовало грејање у граду. Вредност ове инвестиције процењује се на око 600 милиона динара.

М. П.