2020-08-06T09:45:18+02:00 6. августа, 2020. 09:45 |

За здравију планету

Светска недеља дојења је глобална кампања која се обележава у више од 170 земаља света, како би се повећало знање и свест о значају и предностима дојења и обезбедила подршка дојењу. 

Званични период Светске недеље дојења на глобалном нивоу је од 1. до 7. августа, али је државама, организацијама и институцијама предложено да за обележавање и активности поводом Светске недеље дојења изаберу најприкладније датуме у њиховим земљама. 

    Циљ кампање је скретање пажње здравствене и шире јавности на значај дојења у обезбеђењу оптималне исхране, правилног раста и развоја,  заштите и унапређења здравља детета и мајке, заштиту животне средине, као и указивање на значај пружања подршке и помоћи трудницама и мајкама дојиљама. Завод за јавно здравље Пожаревац подржава поменуту кампању, организује и координира све здравствено васпитне активности на територији браничевског и подунавског округа.

У нашој земљи Национална недеља промоције дојења обележава се 40. недеље у години и симболично представља трајање трудноће, а ове године обележиће се у периоду од 28. септембра до 4. октобра под слоганом „Подржи дојење – за здравију планету”. Слоган овогодишње Светске и Националне недеље дојења указује нам на важност дојења у очувању животне средине и њен утицај на климатске промене, као и на императив заштите, промовисања и подршке дојењу за здравље људи и здравију животну средину.

Из ЗЗЈЗ Пожаревац поручују да дојење представља најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном. Мајчино млеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године живота. Састав и количина мајчиног млека прилагођени су узрасту детета и његовим потребама. Осим што задовољава потребу за храном, дете сисањем остварује повезаност са мајком и задовољава потребу за блискошћу, стимулише развој свих својих чула, постиже бољи психомоторни развој и развој интелигенције. Дојење је кључни фактор преживљавања, здравља и благостања одојчади и мајки и представља витални део одрживог развоја и значајну компоненту глобалне акције окончања поремећаја ухрањености.

     Поводом обележавања Светске и Националне недеље дојења Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, заједно са мрежом института односно завода за јавно здравље у Републици Србији, сваке године, расписује конкурс за избор најбољих ликовних и литерарних радова за децу предшколских установа и ученике основих школа. Овогодишња тема је „Подржи дојење – за здравију планету”. Циљ конкурса је да се подстакне здравствено васпитни рад у предшколским установама и основним школама на тему подршке дојењу, као најоптималнијем начину исхране новорођенчади и одојчади. Ове године, због пандемије COVID 19, конкурс ће бити расписан на јесен.