Ковид амбуланта у Александровцу прва је линија одбране у општини Жабари од корона вируса. Почела је да ради 20. марта и до сада кроз њу је прошло више од 300 људи. На предлог председника Општине Жабари Јована Лукића, здравствени радници и немедицинско особље ангажовани на пословима епидемиолошког надзора, лечења, тестирања и организације новчано су награђени са по 20.000 динара.

Лекар у Ковид амбуланти Маја Панић истиче да су на пословима везаним за нови корона вирус ангажоване четири екипе које чине лекар, медицинска сестра и помоћни радник.

– На нашој територији званично су регистрованe четири оболелe особе од ковида -19, радили смо PCR тестове за одлазак – долазак из иностранства, за особе које су биле у контакту са оболелима, али и за оне за које се сумња да су заражени, као и за хоспитализацију, прегледе, снимања, истакла је др Маја Панић.

                                 НЕМА ОПУШТАЊА

Радно време Ковид амбуланте у почетку ванредног стања било је од 7 до 18 часова, затим се дуго радило од 7 до 22 часа, а у последње време од 9 до 17 часова.

-Код нас су се јављали особе са акутним и хроничним респираторним симптомима, са или без повишене температуре. У почетку је било тешкоћа због преласка на нови систем рада, али је брзо дошло до уходавања између служби епидемиологије ЗЗЈЗ Пожаревац, Инфективног одељења Опште болнице Пожаревац, Радиологије Опште болнице Петровац и свих осталих који су били у овом систему рада. С обзиром на то да велики број људи са наше територије гравитира ка иностранству очекивали смо већи број позитивних случајева, али срећом то је изостало, додаје Панић истичући да су здравствени радници били адекватно заштићени медицинском опремом.

-Обезбеђено нам је све неопходно почев од маски, рукавица, визира, комбинезона до дезинфекционих средстава за руке, подове и друге радне површине. Тренутно у амбуланти свакодневно раде две екипе у времену од 9 до 17 часова. Надам се да нас ускоро очекује потпуна нормализација рада и почетак тестирања на антитела како би се утврдило да ли је створен колективни имунитет, каже др Панић напомињући да се улази у завршну фазу епидемије, али да још није готово.

-Не смемо да се опустимо, биће времена за то, важно је да останемо одговорни, каже похваљујући сарадњу са Општинском управом која је, како каже, од првог дана на високом нивоу, од понуђене до реализоване помоћи.

 -Председник Општине Јован Лукић нас је редовно обилазио и са сваком екипом разговарао о евентуалним проблемима и понудио помоћ у решавању истих. Тада нам је рекао да ћемо бити награђени за рад и труд, за пожртвованост и допринос у лечењу ове пошасти, што је и реализовано протекле недеље у виду новачне награде за све запослене у Ковид амбуланти на чему се захваљујемо, истакла је др Маја Панић.

                                                                                                    Д. Динић

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content