2020-11-26T13:04:18+01:00 26. новембра, 2020. 12:41 |

Жагубица: Кучајске планине – туристичка дестинација

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије расписало је јавни позив о изради просторног плана подручја посебне намене туристичке дестинације „Кучајске планине“.

Рани увид у овај просторни план је јавно оглашен током 15 дана, од 19. новембра до 3. децембра на интернет страницама Министарства и јединица локалних самоуправа Жагубица и Деспотовац.

Кучајске планине су непрегледан планински масив источне Србије, који се протеже између обала Мораве, Црног Тимока и Злотске реке, све до Ђердапа и Дунава. Красе га мање и веће реке, стварајући долине Дубашница, Жљебура, као и Лазарев кањон, надалеко познат по својој лепоти.

Најпознатији врхови Кучајски планина су Јаворачки врх, Мали Јаворак, Црни Врх, Козији рог и Мали козији рог. Кучајске планине су познате по природним споменицима, које је природа хиљадама година сама обликовала. Водопад Прскало на току реке Некудово је један од најпознатијих. Висок је 15 метара и слива са са стене  која је скоро у потпуности прекривена бујним зеленилом.