2020-10-29T10:54:32+01:00 29. октобра, 2020. 10:54 |

Заслужено признање за одбрану здравља

Дом здравља Пожаревац добитник је овогодишње Октобарске награде – Плакете Града Пожаревца. Награда је додељена, како стоји у образложењу, „здравственој установи због пружене помоћи грађанима Града Пожаревца и изузетном доприносу као стубу одбране у овогодишњој пандемији корона вируса“.

Директорки Дома здравља, др Снежани Стојковић, специјалисти педијатрије, Плакету је на свечаности поводом Дана ослобођења уручио градоначелник Пожаревца Саша Павловић.

-Награда је стигла у праве руке, руке радника Дома здравља, каже директорка др Снежана Стојковић. – У ситуацији у којој смо се нашли, они су били војници у белим мантилима, максимално ангажовани у време епидемије. Захваљујући њима и Дому здравља као установи, епидемија се на овом подручју није ширила као у неким другим срединама. Пре свега, битно је да није било заражених међу здравственим радницима и да су пружане квалитетне услуге пацијентима. Отворене су две ковид амбуланте са целодневним радом.

Дом здравља Пожаревац је у току епидемије имао довољно здравственог особља за рад са пацијентима јер је Министарство здравља републике Србије дозволило  пријем дотадашњих волонтера у стални радни однос. Примљен  је довољан број лекара, медицинских техничара и осталог особља да би се изборило са ситуацијом. 

Улога директора у ситуацији епидемије је била да координира рад свих служби Дома здравља и ковид амбулатни, каже др Снежана Стојковић: 

-Све време епидемије укључена сам у рад ковид амбуланте без обзира на обавезе које имам као директор. Радно време просто не постоји, оно траје 24 сата и свакодневно  пратим  ситуацију и информишем се о броју оболелих, позитивних, упућених у болницу, на кућно лечење. У свакодневном сам контакту са Заводом за јавно здравље и пратим епидемиолошку ситуацију не само унутар Дома здравља него и на подручју које покривамо.

 

 Добра сарадња са локалном самоуправом

Од ове године оснивач Дома здравља Пожаревац је Министарство здравља Републике Србије. До сада је оснивач био Град Пожаревац са којим је ова здравствена установа увек имала добру сарадњу. Да је тако, каже др Стојковић, показује и Октобарска награда коју је Дом здравља добио:

– Помоћ од стране Града је драгоцена, кроз финансирање кадрова и помоћ за набавку медицинских апарата и друге опреме. 

 

ВАКЦИНАЦИЈА И ХРОНИЧНИ БОЛЕСНИЦИ 

Најбитније је, сматра директорка Дома здравља да се под контролом држи Дом здравља и не дозволи да уђе зараза:

-Ако нема заражених здравствених радника, онда они могу да воде бригу о својим пацијентима, како куративом тако и превентивом. Под превентивом у садашњем тренутку подразумевам вакцинацију против  сезонског грипа коју смо почели успешно да спроводимо. Добили смо 2750 вакцина и све смо утрошили. Сада су стигле тровалентне вакцине од „Торлака“ и настављамо вакцинацију становништва. Очекујемо нову количину четворовалентних вакцина против сезонског грипа. Спроводимо вакцинацију у границама тренутних епидемиолошких могућности уз остале превентивне прегледе и редован куративни рад Службе опште медицине и осталих служби и ковид амбуланти, тако да се истовремено боримо на више фронтова у ситуацији у којој смо.

Лечење редовних пацијената, њихову заштиту од вируса и рад Дома здравља ових месеци, др Стојковић објашњава:

-Хронични болесници су све време под контролом својих изабраних лекара од којих добијају редовну терапију. Контролишу се у такозваној зеленој зони која је у простору где су смештени лекари опште праксе и специјалисти медицине рада. Ту не долазе у контакт са ковид позитивним пацијентима. Таквим пацијентима уколико  добију температуру и посумња се да су можда заражени, заказује се преглед у ковид амбуланти у одређено време да се не би мешали са потврђеним позитивним пацијентима. Водимо рачуна и опрезни смо по питању свега, јер су нама по дефиницији, приоритет здрави грађани.

У тренутку када се повећава број заражених и када је ситуација у окружењу нестабилна, директорка Дома здравља Пожаревац каже да је Установа припремљена за ситуацију, али и да апелује на све да поштују епидемиолошке мере заштите и да се придржавају препорука Кризног штаба јер тако штите себе што је највећа помоћ здравственим установама.

                                                               Д. Д.