2020-04-11T13:29:46+02:00 11. априла, 2020. 13:29 |

Заштита озимих усева током априла

                          Звездана Јовановић

Усев  пшенице се налази  у различитим фазама влатања, од почетка раста стабљике до фазе другог коленца најмање два центиметра изнад првог, а у зависности од сортимента и датума сетве. Визуелним прегледима усева пшенице региструје се  присуство симптома сиве пегавости листа пшенице (Septoria tritici), пепелнице жита (Erisyphae graminis) и рђе (Puccinia spp).

-Произвођачима се препоручује преглед усева у циљу утврђивања присуства симптома болести и фазе развоја усева. Уколико се прегледом пшенице утврде симптоми болести на преко 10 одсто биљака у фази влатања, препоручује се примена регистрованих фунгицида одређених комбинација активних материја као што су: а.м. азоксистробин плус ципроконазол у количини од 0,5 до 0,75 l/ha, а.м. азоксистробин плус дифеноконазол у количини од 0,6 до 1 l/ha или а.м. тиофанат – метил плус тебуконазол у количини од 1,5 l/ha. Усев озимог јечма се  налази у фази влатања, од почетка раста стабљике до фазе првог коленцета најмање један центиметар изнад коленца бокорења. Визуелним прегледима усева јечма регистровано је присуство симптома мрежасте пегавости листа  јечма (Pyrenophora teres) и сочивасте пегавости листа јечма (Rhynchosporium secalis). Препорука произвођачима је да се усеви јечма прегледају ради утврђивања присуства симптома болести и фазе развоја биљака. Уколико се у фази првог коленца утврди присуство симптома болести на преко 10 одсто биљака, препоручује се примена  регистрованих  фунгицида који су наведени код заштите пшенице од болести, истиче Звездана Јовановић, дипломирани инжењер пољопривреде за заштиту биља у ПССС Пожаревац.

Од штеточина на усевима пшенице и јечма региструје се присуство имага и јаја житне пијавице (Lema melanopus). У наредним данима се очекује почетак пиљења ларви, па се произвођачима препоручују прегледи усева на присуство ове штеточине. Уколико се региструје 0,5 – 1 ларва по биљци, препоручује се примена неког од инсектицида а.м. делтаметрин у количини 0,2 – 0,3 l/ha или а.м. алфа – циперметрин у количини 0,1 – 0,12 l/ha. Хемијске мере заштите треба спровести када температура ваздуха достигне 15° C због ефикаснијег деловања фунгицида.

                                                                                                            Д.Д.