2020-07-24T20:54:39+02:00 24. јула, 2020. 20:54 |

Заштита зуба и уста у трудноћи (4. део)

Са докторком стоматологије и специјалистом превентивне и дечје стоматологије Наташом Богдановић, у оквиру Школе родитељства пожаревачког Дома здравља, настављамо разговор о заштити зуба током и након трудноће и стоматолошким проблемима малог детета.


  

Докторка наглашава да је најбољи начин да се избегну проблеми са зубима у трудноћи њихово редовно одржавање пре трудноће. Придржавати се савета стоматолога, редовно контролисати зубе и усну дупљу, уз обавезно јављање стоматологу у случају проблема.

– Уколико се планира трудноћа, саветује се да се у планове укључи и посета стоматологу, како би се отклонили постојећи проблеми и добили савети који могу сачувати здравље зуба, као што су детаљно објашњење и показивање методе прања зуба, начин употребе зубног конца и течности за испирање уста, каже др Богдановић.

Др Наташа Богдановић

Указујући на неколико корака којих је важно придржавати се током трудноће, др Наташа Богдановић наглашава обавезно редовно одржавање хигијене уста и зуба на следећи начин:

– Минимум два пута дневно, по 3 минута. Може и након сваког оброка, али не одмах након повраћања, већ тада само испрати уста водом или течношћу за испирање уста, да се не би додатно оштетила површина зуба након дејства желудачне киселине, зубе опрати тек после 20 – 30 минута;

– Важно је употребљавати одговарајуће четкице за зубе (мала глава четкице са меканим (софт) влакнима, да би се избегла иритација десни), чешћа замена истих, понекад већ након месец дана, да би се избегло накупљање бактерија. Уколико прање зуба  на почетку трудноће изазива неподношљиво гађење и мучнину треба пробати прво са четкицом са мањом главом и без пасте, уз примену средстава за испирање уста. Ово се може примењивати неко време, али не предуго;

– Пасте за зубе се употребљавају приликом сваког прања зуба, истискују се по површини четкице 1-2 центиметра. Веома су битне јер су флуориди из пасти (у концентрацији 1.450 ppm F, што би увек требало проверити на амбалажи пасте) каријес-протективни минерали, а то је оно што је свакако потребно женама које су у другом стању. Ако трудници не смета, не мора уста да испира водом након прања, тако продужава време присуства пасте у устима и контакта са зубима.

Препорука струке је да се са Школом родитељства почне у првом триместру трудноће. Она је бесплатна и намењена трудницама које живе на територији Града Пожаревца, без обзира на то где контролишу трудноћу.

Школа родитељства налази се у оквиру Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља Пожаревац, под координацијом др Весне Лакић, специјалисте гинекологије и акушерства. Распоред активности и контакт телефони доступни су на сајту Дома здравља www.dzpozarevac.rs, а током пандемије препоруке стручњака можете пратити и путем новина и сајта „Реч народа“.

– Средства за испирање уста су помоћна средства која значајно помажу трудници у одржавању оралне хигијене. Могу се користити било кад у току дана мућкањем 10 мл (течност која стаје у чеп боце) 1 минут;

– Конац за зубе, интерденталне четкице, чистач језика – допуњују основне мере оралне хигијене, о чему је трудница упозната ако не пре трудноће, онда бар у првом триместру од стране стоматолога, наводи докторка

   Уз поменуто, важно је водити рачуна о исхрани, успоставити здраву и избалансирану исхрану која ће дати снагу за правилан раст и развој читавог организма, избегавати слаткише, уносити доста калцијума и витамина Д.

A.M.

Подршка за остварење овог пројекта обезбеђена је кроз грантове за пројекте у оквиру Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије преко Владе Републике Србије из средстава зајма Светске банке.

Мишљења која су овде изнета одражавају ставове аутора и не представљају обавезно и ставове Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије, Владе Републике Србије или Светске банке.