2020-11-10T10:06:45+01:00 10. новембра, 2020. 10:03 |

Завод за јавно здравље Пожаревац-седам и по деценија од оснивања

Завод за јавно здравље Пожаревац обележио је 3.новембра јубилеј, 75 година постојања и успешног рада. Тај дан је увек прилика да се свечано испрате пензионери на заслужени одмор, награде јубиларци за сталност у раду у установи, али и присете свих оних који су радили и оставили свој неизбрисиви траг.

Ове године прослава је изостала због епидемиолошких мера, али су запослени у Заводу у скромнијим оквирима успели да сагледају резултате рада и истакну успешне подухвате у протеклом периоду. Негујући традицију лекарске струке, колегијалност и етички приступ професији, успели су да се прилагоде и опстану у овим тешким данима.

ТЕСТИРАЊЕ

Др Ана Јовановић

-У години када обележава 75 година постојања, Завод за јавно здравље Пожаревац суочава се са највећим изазовом данашњице, спречавање ширења новог корона вируса. Од тренутка када је потврђен први случај ковид 19 вируса, Завод за јавно здравље Пожаревац колективним ангажовањем свих запослених, као и поштовањем дефинисаних процедура које се спороводе свакодневно, обезбеђује здравствену сигурност из делокруга свог рада свим грађанима Браничевског и Подунавског округа, истиче директорка пожаревачког Завода др Ана Јовановић.

Центар за контролу заразних болести, као и Одсек за ДДД послове, ангажован је на великом броју послова. Тестирање лица, са територије оба округа, врши се свакодневно и тај број прелази 20.000, а према последњим подацима потврђених позитивних узорака било је 2.129.

-Под надзором и праћењем, од марта до данас било је 3.643 лица, који су од наших епидемиолога свакодневно добијали стручну помоћ и савете. Епидемиолози Завода за јавно здравље Пожаревац су и координатори и пружају стручно-методолошку помоћ свим здравственим установама на територији Браничевског и Подунавског округа у спречавању ширења новог корона вируса, додаје.

Много посла током пандемије

ДЕЗИНФЕКЦИЈА

Од марта до данас вршена је дезинфекција здравствених установа, школа и вртића, радних ор-ганизација, јавних установа, угоститељских објеката, стамбених објеката. Дезинфиковано је више од 500.000 м2.

-Приметићете из свега овога да је Завод за јавно здравље Пожаревац имао значајну, ако не и одлучујућу улогу у спречавању ширења корона вируса на територији оба округа, каже др Јовановић.

КАМПАЊЕ

У Заводу за јавно здравље Пожаревац готово сваког месеца прати се Календар јавног зравља и спроводе се кампање и акције у заједници са циљем повећања нивоа знања становништва и његове мотивације за здраво понашање, као и превазилажење понашања штетног по здравље. У реализацији васпитних активности, Завод је учествовао са свим здравственим установама, Градском управом, Црвеним крстом, основним и средњим школама, предшколским установама, регионалним и локалним медијима.

-Ипак, поштујући прописане епидемиолошке мере због актуелне епидемије новог корона вируса, велики број кампања обележен је здравственим информисањем становништва пригодним текстовима на нашем сајту, као и на великом броју локалних портала са којима Завод за јавно здравље Пожаревац има успешну сарадњу. Такође, од скоро Завод за  јавно здравље Пожаревац има и званичну страницу на фејсбуку и на тај начин смо успели да се приближимо и млађој популацији која је навикла да су јој информације увек и свуда доступне.

НАГРАДЕ

Завод је недавно добио и највише градско Октобарску награду – Плакету Града Пожаревца. Награда је додељена за пружену помоћ грађанима Града Пожаревца и изузетном доприносу као стубу одбране у овогодишњој пандемији корона вируса.

– За све запослене у Заводу ова награда је доказ и признање да је наш рад и труд у време пандемије препознат и представља подстрек да не одустајемо и у данима који су пред нама, истиче директорка Ана Јовановић.

Непосредно пре саме прославе јубилеја, Завод за јавно здравље је добио још једну значајну награду, „Капетан Миша Анастасијевић“ за бригу и квалитет здравствене заштите, која представља награду за свеукупан рад и поље деловања Завода за јавно здравље Пожарева.

– Завод је чувар здравља и животне средине већ 75 година. Знајући да здрав човек има хиљаду жеља, а болестан само једну, сав труд и знање у протеклих 75 година уложили смо у то да сачувамо и унапредимо здравље људи, подигнемо квалитет живљења и оплеменимо животну средину. Колико смо у томе успели, показаће време. На нама је да истрајемо у том послу и предамо утабан пут новим генерацијама да ураде боље и више и да дају свој допринос нашем заједничком циљу превентивне здравствене делатности.

РЕКОНСТРУКЦИЈА ЛАБОРАТОРИЈЕ

Тренутни изглед лабораторије Завода

Упркос пандемијским околностима и ограничењима, започели смо рад на комплетној реконструкцији хемијске лабораторије,почевши од санације водоводне, канализационе и електро мреже, замену подних и зидних облога у складу са захтевима лабораторијe за рад са токсичним материјама. Планирана је комплетна замена лабораторијског намештаја и дигестора, као и уградња три нова дигестора, што ће обезбедити бољи и квалитетнији рад и заштити здравље аналитичара који раде на тим пословима и у контакту су са корозивним, токсичним, канцерогеним и мутагеним супстанцама.

У Заводу за јавно здравље Пожаревац у току је имплементација новог информационог лабораторијског система који испуњава све захтеве за рад акредитованих лабораторија. Овај систем омогућава бржи и тачнији проток информација и има за циљ да корисници брже добијају своје резултате, а Завод већу контролу над економским пословањем.

Р.Н.