P3301423
Др Цвија Стојановић

Светски дан здравља обележава се широм света 7. априла сваке године под покровитељством Светске здравствене организације. Ове године посвећен je дијабетесу, кампања ће се одвијати под слоганом „Победи дијабетес“.

Поводом овог датума, једног од најзначајнијих у календару здравља разговарали смо са др Цвијом Стојановић из Завода за јавно здравље Пожаревац која је на самом почетку истакла да је код оболелих од шећерне болести  ризик да доживе инфаркт миокарда или шлог, два до четири пута већи.

Број оболелих од дијабетеса регистрованих у 2014. години на територији Браничевског округа је 745, а на територији Подунавског 555.

-Код људи са дијабетесом, који се не лече и нису под контролом, као компликација јавља се слепило, терминална бубрежна инсуфицијенција или гангрена доњих екстремитета, која најчешће завршава ампутацијом. То је разлог што је на Генералној скупштини Уједињених нација 2006. године усвојена Резолуција о дијабетесу чиме је по први пут једно незаразно обољење означено као глобални проблем који се третира попут епидемије заразних болести. У свету око 415 милиона људи болује од дијабетеса. Најчешће су то особе старости између 45 и 65 година, што је најпродуктивнији период живота. У нашој земљи број оболелих од шећерне болести креће се око 470 хиљада, што чини 8,1 посто од укупног броја становника у Србији, али то није коначна цифра, јер постоје и људи  који нису свесни своје болести па нису ни регистровани, тако да су процене много веће, претпоставља се да их има 760 хиљада оболелих. Најчешће је у питању тип 2 дијабетеса, који обухвата око 90 посто оболелих лица. У нашој земљи сваке године региструје се нових 16 000 оболелих и то су углавном женске особе преко 40 година живота.

Дијабетес типа 2 може да се јави и код млађих особа као последица гојазности. Поред дијабетеса типа 2 постоји и тип 1, једно од најчешћих хроничних обољења у детињству. Он обухвата негде око 10 посто укупног броја оболелих од шећерне болести. То су деца која се од најранијег периода живота лече инсулином.

-У нашој земљи од дијабетеса типа 1 годишње оболи око 157 девојчица и дечака узраста до 14 година живота и она се најчешће дијагностикују у пубертету. Нагласила бих да у нашој земљи, у циљу превенције и контроле дијабетеса, од 2008. године усвојена стратегија за превинцију и контролу хроничних незаразних болести Републике Србији, тако да је 2009. године усвојен Национални програм превенције и ране детекције дијабетеса типа 2 на примарном нивоу здравствене заштите, рекла је др Стојановић додавши да ЗЗЈЗ Пожаревац, сваке године у складу са законским актом, планира за све домове здравља, скрининг, односно рано откривање дијабетеса код свих лица од 35 и више година.

Наше акције за здравље које редовно спроводимо, управо се базирају на контроли нивоа шећера и масноће у крви, контроли крвног притиска уз савете о промени начина живота, које могу много да допринесу превенцији ове болести, истакла је Цвија Стојановић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content