ПРВА ТРАНСПЛАНТАЦИЈА КОШТАНЕ СРЖИ У СВЕТУ

Професор Радојко Максић, први је човек у свету коме је урађена трансплантација коштане сржи 1958. године, у Паризу. Операцију је извршио француски онколог, академик проф. Жорж Мате.

Након несреће у Институту за нуклеарне науке „Винча“, 15. октобра 1958. године, када је нуклеарни реактор изашао из нормале, високом дозом радиоактивног зрачења озрачено је шест наших физичара, истраживача. Свима је извршена трансплантација. Спашено је петоро професора. Нажалост, шести, проф. Живота Гранић, иако је примио коштану срж, није преживео. Он је био изложен највећој дози зрачења, јер је последњи напустио место догађаја, након што је угасио реактор и тако спасао сигурне смрти остале колеге. Сви озрачени у Винчи били су млади људи озмеђу 24 и 26 година.

Интересантно је да је доктор, који је обавио ове интервенције, Жорж Мате, преминуо истог датума, када се догодила и несрећа, односно 15. октобра 2010. године, у својој 88. години живота.

Захваљујући проф. Матеу, 11. новембра 1958, српски научници су враћени у живот, иако се у то време трансплантација коштане сржи радила само експериментално. Сви даваоци коштане сржи били су Французи.

Онколог, академик, проф. Жорж Мате је након обављених трансплантација постао велики пријатељ српског народа. Због свог оштрог језика, кажу, остао је без Нобелове награде, међутим, у знак захвалности, Срби су у Београду једну улицу назвали његовим именом.

Share.

Comments are closed.

Skip to content