2018-09-23T08:40:46+02:00 23. септембра, 2018. 08:20 |

ЖИВОТ НА ДАР: Противници донорства углавном старија лица

Након усвајања новог Закона о пресађивању људских органа око стотину људи је код својих изабраних лекара у домовима здравља потписало изјаве о забрани узимања органа. Противници донирања приликом изјашњавања не морају да наводе разлоге због којих су се одлучили на овај корак. Потребно је уписати само основне податке, средње слово, годиште, пол, али не и матични број.

 

 


До сада, највећи број потписника изјава да не желе да донирају органе су из Велике Плане (44 грађана), Вршца (27) и Београда (15). У Шапцу, Лозници и Врању, одбило је д абуду донори по двоје, док је по једна особа изјаву о забрани узимања органа потписала у Голупцу, Смедеревској Паланци, Шиду, Малом Иђошу, Владичином Хану, Ковачици, Опову и Новом Саду.

Весна Ракоњац, директорка Управе за  биомедицину Министарства здравља, истиче да су они који су се изјаснили да не  желе да буду донори, углавном старија лица. Најстарији потписник рођен је 1924. године.

У Црвеном крсту Пожаревца, од почетка спровођења акције „Продужи живот“ до доношења Закона о пресађивању људских органа по коме су сви грађани потенцијални донори, донорске картице потписало је 478 грађана са територије Браничевског управног округа.

Изјаве се, иначе потписују у три примерка. Један остаје пацијенту, други здравственој установи, док се трећи шаље Управи за биомедицину. Након  тога, имена оних који се изјасне да не желе да постану донори биће објављена у регистру, који ће се ажурирати на дневном нивоу, а биће на располагању свим донор болницама и трансплантационим центрима.

Шанса да неко буде донор 20 пута је мања од оне да некоме затреба трансплантација. Ове године било је 18 донора, а урађено је 48 операција пресађивања органа.

М. П.