2018-12-29T13:32:13+01:00 29. децембра, 2018. 13:32 |

ЖИВОТ НА ДАР: Трансплантације код деце

Посебна област трансплантације,  уједно  најосетљивија, је трансплантација органа код деце.  Србију је пре око месец дана обрадовала вест да су лекари у Тиршовој са колегама из Велике Британије за два дана обавили две трансплантације бубрега код младића од 19 и детета од 5 година. У Тиршовој се трансплантације бубрега обављају већ 18 година. Трансплантација је најбоља терапија за све пацијенте са задњим стадијумом бубрежне болести, поготову за децу дајући им другу шансу да одрасту. Деца, као и одрасли, бубрег  могу добити од живог даваоца, то је углавном  сродник – родитељ или  блиски рођак или  од кадавера -мождано мртве особе. Ако дете не може да добије бубрег од рођака онда се  ставља на листу чекања за трансплантацију. Када се појави бубрег од кадавера пресудни критеријум за добијање органа је тест подударности којим се утврђује да ли се поклапа ткиво даваоца са ткивом примаоца органа. Детету се може пресадити бубрег  већ у узрасту од 2 године.

Лекарски тим из Универзитетске дечје клинике у Тиршовој  са докторима Клиничког центра Србије, Одељења за очне болести беби старој само десетак дана, у октобру ове године,  пресадили су обе рожњаче.

У Србији се још увек не раде трансплантације јетре код деце мада се већ више  годину дана уназад лекари у Тиршовој припремају и за извођење ових операција. У претходних годину дана о трошку државе на трансплантацију јетре упућено је 30 деце у иностранство. Помаци када је реч о трансплантацији јетре код деце видљивији су од када је Србија потписала  уговор са Италијом, где се већ више од деценије обављају трансплантације најмлађим српским пацијентима. Српско Министарство здравља и Национални центар за трансплантацију Италије потписали су у фебруару ове године Протокол о сарадњи у области донирања и трансплантације органа. Протокол, осим „размене“ органа  подразумева и могућност стављања одређеног броја деце и хитних пацијената на листе чекања које се воде у Италији.  Наши  пацијенти сада су у могућности да по хитном поступку добију орган из Италије, што је веома значајно  за пацијенте свих узраста.

 Када је о трансплантацији  јетре  реч  на предлог професора Војислава Перишића,  педијатра, гастроентеролога и хепатолога, у италијанском центру Бергамо  обављају се трансплантације јетре код  деце из Србије.  Основи разлог за трансплантацију јетре код деце је аномалија жучних водова новорођених беба, односно њихова неразвијеност или  њихово непостојање на рођењу. Други разлози су цироза јетре због аутоимуног хепатитиса, урођене метаболичке грешке и друго.