2020-10-02T11:49:12+02:00 2. октобра, 2020. 11:49 |

Златна значка КПЗ Србије Илији Рајковићу

Културно просветна заједница Србије доделила је јуче по 45. пут  признање „Златна значка“ за допринос развоју културних делатности, покретање и реализацију културних акција као и ширење културе народа и националних мањина које живе у Србији и наших људи из дијаспоре.

Одлуком жирија  међу лауреатима је и Пожаревљанин Илија Рајковић, који је ово високо републичко признање заслужио активностима у бројним сферама културног живота града Пожаревца, јавним извођењем, компоновањем, аранжирањем и, пре свега, неговањем традиције народног музичког наслеђа. Својим  музичким делима дао је нову димензију а као уметник посветио се бризи о културном наслеђу свог народа.

Илија Рајковић рођен је у Пожаревцу, где је завршио музичку школу „Стеван Мокрањац“. Дипломирао је на одсеку за општу музичку педагогију на Факултету музичке уметности у Београду. Запослен је у Музичкој школи „Стеван Мокрањац“ члан је већег броја вокалних и инструменталних састава и руководи камерним хором „Одјек“, који изводи народне песме у оригиналном аранжману.

Влада Винкић

(ОПШИРНИЈЕ У НЕДЕЉНИКУ „РЕЧ НАРОДА“)