2017-02-01T12:56:17+01:00 31. јануара, 2017. 21:52 |

Знање испуњава, толеранција осветљава

IMG_4518     У предвечерје школске славе, Пожаревачка гимназија је сходно дугој традицији, организовала Светосавску академију програмом који приличи једној од најстаријих гимназија у Србији. Госте, међу којима су били родитељи, некадашњи професори, пријатељи школе, представници локалне самоуправе… поздравила је директорка школе, Данијела Жуковски нагласивши да је 27. јануар дан када се обележавају два велика празника, Свети Сава и Светски дан сећања на жртве холокауста.

IMG_4444             -Ова два празника, рекла је она, повезују два појма важна за напредак једног друштва, образовање и толеранција. Зато је важно да овај тренутак са нама деле представници локалне самоуправе и институција, професори, ученици и родитељи, тачније сви они без којих живот наше школе не би потпун ни квалитетан. За наставнике је ово дан када треба да осветлимо своју мисао, али и одговорност. Данашњи друштвени тренутак обавезује нас да учествујући у образовању и васпитању младих људи промовишемо бригу и толеранцију, учимо наше ђаке да имају своје мишљење и да поштују туђе, да поштују своју веру, али да познају и поштују остале, да буду толерантни према другачијима, да помогну онима који не могу.

               Задатак нам је да их ојачамо, да имају и бране свој став, да буду истрајни у раду и да се професионално опходе према својим обавезама. Верујем да и ми,  преданим и професионалним радом, остварујемо своју мисију у овој школи.

IMG_4445               Нашим гимназијалцима преносим поруку да је знање веома важно и да је најбоље да га стичу целог живота јер знање испуњава, даје самопоуздање и води друштво напред, истакла је директорка Данијела Жуковски која је својим ученицима упутила и мисао изречену и записану у „Житију Светог Симеона“: „Праве путеве стварај својим ногама и путеве своје исправљај“.

               На Светосавској академији уручене су и награде најбољима на књижевном и ликовном конкурсу који се традиционално организује у Гимназији за ову прилику. На светосавском књижевном конкурсу тема је била из националне историје, осам векова српске државности, а награде је уручила професор српског језика Славица Јовановић. Награде школе за ликовни конкурс такође су добила три ученика.

IMG_4467                Уручене су и захвалнице онима, који су по речима директорке Жуковски, током прошле године „било материјално, било у афирмативном погледу помогли како би наши кораци били кораци напред“. Захвалнице је добио Град Пожаревац, „Електропривреда Србије“, Српско филозофско друштво, Друштво за српски језик и књижевност, „Протек ДОО“, „Петровић турс“, Дом здравља Пожаревац као и Зоран Дебељковић и Драган Вујчић.

               У музичко – сценском програму, који су припремили гимназијалци превладавале су духовне ноте у извођењу хора и солиста, али није заборављен ни онај део који се ослања на традицију српског менталитета и народа.

                                                                       Поносимо се вама

IMG_4439              На академији је, честитајући празник говорио и председник Скупштине града Пожаревца, Бојан Илић:

               -Град Пожаревац и сви грађани, поносе се вама управо зато што сте током готово једног и по века показали изванредне резултате, пре свега у броју и квалитету кадрова, који су своја знања  стицали под вашим кровом. Сматрам да тајна успеха сваке врхунске образовне установе лежи у добро организованом, али и инспирисаном руководству које гледа у будућност, следи је и предвиђа. На том пољу ви, али и генерације ваших претходника на делу су показале да не спавају на ловорикама славе и дуге традиције већ да се изнова сваке школске године труде да осавремене наставу и испрате у више нивое образовања неког новог Слободана Стојановића или Павла Савића.

               Свети Сава, рекао је Бојан Илић је имао визију и свој утицај у немањићкој Србији, искористио да утемељи просвету као приоритет и то га убраја у изузетне људе ове планете:

                -Свети Сава је један од оних визиона који су, сваки у свом времену, поднебљу и историјским околностима схватили да територије и границе држава не значе много ако они који у њима живе, знају мало, и зато се борио за школе. Светом Сави би управо овај скуп, који слави образовање у његовој Србији, био јасан знак да је његова мисија успела.