2020-02-28T15:02:19+01:00 28. фебруара, 2020. 15:02 |

ЗЗЈЗ Пожаревац: Корона вирус-превенција и симптоми

Центар за контролу и превенцију болести Завода за јавно здравље Пожаревац издао је здравствене препоруке поводом  корона вируса.  

Грађанима Републике Србије саветује се да одложе планирана путовања у сва подручја у којима се региструје интензивна трансмисија вируса SARS-CoV-2 због могућег ризика од заразе. Уколико путују у подручја интензивне трансмисије, препоручује се избегавање контакта са особама које имају знаке инфекције органа за дисање: кашаљ, кијање, цурење носа, повишену температуру, као и избегавање масовних окупљања. Препорука је и појачана и честа хигијена руку и коришћење алкохолних гелова за дезинфекцију руку. Пожељно је ношење маски преко уста и носа уколико се борави у простору где су масовна окупљања као што су аеродроми, железничке и аутобуске станице, градски превоз…

Особе које су боравиле у подручјима интензивне трансмисије вируса потребно је да се по повратку у Републику Србију,  у наредних 14 дана, смање контакте са другим особама у домаћинству, на радном месту или на јавним местима. Ако се појаве симптоми инфекције органа за дисање одмах ставити маску преко уста и носа, појачати хигијену руку, избегавати контакте са другим особама, користити марамицу приликом кијања или кашљања и позвати телефоном епидемиолога Института или Завода за јавно здравље надлежног за подручје боравка.

Завод за јавно здравље Пожаревац позива путнике који долазе из подручја интензивне трансмисије вируса, уколико имају симптоме респираторног обољења  са  повишеном  телесном  температуром,  да  се  јаве  телефоном  на број 064 8945 235 који је отворило Министарство здравља.

Подручјем интензивне трансмисије вируса сматрају се државе или њихови делови у којима се региструју у већем броју случајеви за које није могуће утврдити ланац трансмисије.  У овом тренутку подручјима интензивне трансмисије вируса SARS-CoV-2 сматрају се: НР Кина, Република Кореја, Сингапур, Јапан, Иран и Италија. Такође, подручјем интензивне трансмисије вируса се сматра и крузер „Diamon Princess“ који је укотвљен у луци Јокохама у Јапану.