Поводом 29. септембра, Светског дана срца, у организацији Завода за јавно здравље Пожаревац, Службе поливалентне патронаже Дом здравља, Апотекарске установе Пожаревац и ученика Медицинске школе, у Дому Црвеног крста организована је Акција за здравље. Она је подразумевала рад на превенцији, односно откривањау фактора ризика код грађана, у које спадају повишен ниво шећера у крви и повишен крвни притисак. Такође, пружани су савети о здравој исхрани и неопходним физичким активностима.

Начелница Одељења за промоцију здравља ЗЗЈЗ Пожаревац др Цвија Стојановић истиче да је Светски дан срца установљен 2000. године, са циљем да се скрене пажња целокупној јавности да су болести срца и крвних судова главни узрок умирања како у свету, тако и код нас.

-Чињеница је да годишње на светском нивоу умире око 20,5 милиона људи од болести кардиоваскуларног система, а према пројекцијама до 2030. године тај број ће се повећати на 23 милиона. Отклањањем главних фактора ризика у које спадају пушење, неправилна исхрана и недовољна физичка активност, можемо да превенирамо око 80 одсто болести срца и крвних судова.  Иза ова три фактора, следе и други фактори ризика као што су гојазност, шећерна болест, повишен ниво холестерола у крви и висок крвни притисак. На неке факторе ми можемо да утичемо и дефинитивно здравствено стање становништва у великој мери зависи од стила живота и због тога треба предузети конкретне планове акција, како би се заштитило здравље становништва и спречило умирање од болести система крвотока, наглашава др Цвија Стојановић.

Неке од конкретних активности које се могу покренути на нивоу породице јесу увођење правилне исхране за све чланове домаћинства, забрана пушења, ограничење времена проведеног испред телевизора или компјутера, организовање боравка на отвореном. На нивоу локалне заједнице такође постоје могућности да се организују неке активности у смислу побољшања квалитета здравственог васпитања у школама, увођења правилне исхране у предшколским установама, школама, болницама, радним организацијама, забрана пушења у свим институцијама, изградња спортских терена…

У ОКРУГУ ВИШЕ ОД ПОЛОВИНЕ УМРЛИХ ОД БОЛЕСТИ СРЦА

Према резултатима анализе здравственог стања становништва у 2023. години болести срца и крвних судова на нивоу примарне здравствене заштите заузимају треће место са 11 одсто од свих других дијагноза, док на нивоу секундарне здравствене заштите су убедљиво на првом месту са чак 16 одсто. У прошлој години у Браничевском округу је умрло 1.636 лица од болести срца што чини 57,5 одсто од свих узрока смрти, док је на нивоу Републике умрло 48. 277 људи што чини 49,8 одсто свих узрока смрти.

Апотекарска установа Пожаревац као једна друштвено одговорна здравствена установа увек се придружује оваквим акцијама.

-Ове године Светски дан срца се обележава под слоганом „Активан приступ може да спаси животе“. Слоган је врло фигуративан и подразумева активан приступ како здравствених установа, тако и активан приступ целокупне друштвене заједнице у превенцији и лечењу болести кардиоваскуларног система. Имајући у виду статистику која је поражавајућа, ова манифестација је од општег друштвеног значаја и има за циљ да покаже људима колико је велика смртност од болести срца и крвних судова и укаже на начине на који можемо да превенирамо овакве болести, рекла је директорка Апотекарске установе Пожаревац Татјана Чинч.

Апотекарска установа Пожаревац као здравствена установа на примарном нивоу велику пажњу поклања превентивним активностима које спроводи у оквиру својих апотека на територији читавог Браничевског округа.

Д.Динић          

Share.
Leave A Reply

Skip to content