2020-08-20T09:41:44+02:00 20. августа, 2020. 09:41 |

Беше некад…

 „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


Почело уређење Чачалице   – 18. август 1972.

Након утврђивања границе од стране пожаревачких геометара и стављања комплекса под заштиту државе, на Чачалици је отпочело уређивање Спомен парка. У реализацији обимних радове на подизању заштитне ограде, уређењу чесме и обављању и других послова, велики допринос, поред стручњака пружају горани и припадници Југословенске армије односно Јединице потпуковника Секуле Мемедовића у оквиру пожаревачког Гарнизона.


Реконструкција Косовске улице  –  20. август 1971.

Почела је реконструкција Косовске улице која предвиђа увођење водоводне мреже и прикључење домаћинстава на градску канализацију. Реконструкција  обухвата и изградњу тротоара и саме улице која, уместо калдрме добија асфалт. Сви радови према плану биће завршени до 5. септембра.


 Орден руског председника Ђорђу Марјановићу 22. август 1990.

Указом председника Совјетског Савеза Михаила Горбачова одликован је југословенски певач забавне музике Ђорђе Марјановић. Њему је уручен Орден пријатељства народа за допринос бољем разумевању и сарадњи међу народима Совјетског савеза и Југославије. Легенда Ђорђе Марјановић родом из Кучева, a у Пожаревцу је учио и завршио Гимназију.


Нова зграда ОШ „Вук Караџић“  – 23. август 1964.

 У Пожаревцу је свечано отворена нова зграда ОШ ,,Вук Караџић“. Ссвечаности су присуствовале многе политичке и јавне личности, међу којима и Богољуб Стојановић  Тина, члан Извршног већа Србије и Света Божић, секретар ОК СК. На отварању је говорио директор Јован Јовановић, а пресецање врпце обавио Тихомир Јовичић, председник Савета за школство.

                                                                                                                Припремио З. Стокић