2021-01-11T09:45:06+01:00 11. јануара, 2021. 09:41 |

Ципелице на штиклице

СТАРИ КОРЗО ПОЖАРЕВАЧКИ

Првих деценија 20. века у Пожаревцу није било индустријски произведених ципела. Али их је било у „ручној радиности“. Њих су тих година израђивали обућари по поруџбини и мери. Тадашњи пожаревачки мајстори ципела трудили су се да њихове обућарске рукотворине одговарају наручиоцима не само по величини и удобности, већ и материјалу од кога су направљене, а још важније – да су по последњој моди. Један од таквих мајстора звао се Ђорђе са средњим именом И. и презименом Пауновић. Имао је радњу „Код црвене чизме“ у којој су се продавале „ципелице на штиклице“, „штифлете“ – чизмице –  женске, мушке и дечије, као и коване и шивене папуче.Обућарска радња Васе Ранковића у Краљевој улици (Стари корзо) број 18, позивала је купце оглашавајући се речима „имамо сваковрсну готову обућу сопствене израде“, а „код Војника“, обућарска радња Огњана Миловановића, која се налазила „спротив Економидесове кафане“, оглашавала се „да је почела израђивати готову обућу – мушку, женску и дечију, по солидним и ценама ван конкуренције.“

        Када је обућар М. Ивковић 1925. године отворио обућарску радњу у новим дућанима Јошке Јовановића, преко пута парка, молио је грађанство да квалитет његових производа најбоље провере куповином ципела, а да он гарантује да ће „купци бити задовољни како израдом, тако и материјалом од кога су ципеле направљене“.

       Пожаревачки обућари су иза својих производа, па самим тим и реклама, стајали чашћу и стручношћу. То је нарочито дошло до изражаја по завршетку првог мајсторског обућарског курса 1925. године кроз који је прошло тридесетак полазника (на слици коју објављујемо уз овај текст).      

       Стручно усавршавање обућара у Пожаревцу настављено је и када је тржиште преплављено индустријски произведеном обућом. Постоји писани извештај о једној обућарској обуци одржаној у августу 1936. године  у коме се, поред осталог наводи „да је курс завршен 25. овог месеца. Посећивала су га и завршила 23 полазника“. Обућари су и овога пута искористили прилику да се „наоружају“ новим знањем и да, са још већим еланом крену у трку са конкуренцијом.                                                                                                                                                                                                                                                                                            Д.Ф.