IMG_8094
Слободан Јовић

Календарски смо већ закорачили, по некима у најлепше годишње доба – пролеће, а његов долазак за раднике ЈКП „Комуналне службе“ представља почетак послова на улепшавању града, који са топлијим данима добија ново рухо. То се најбоље може закључити по зеленим и цветним површинама, као што су градски парк, Чачалица, тргови у центру… Како нас је обавестио директор ЈКП „Комуналне службе“ Слободан Јовић, све припреме за извођење пролећних радова су завршене.

-Трудимо се да сваке године засадимо све  веће површине цвећем и да тако и у овом сегменту свог пословања поставимо више стандарде. Завршене су јавне набавке, одређени су добављачи и током ове недеље очекује нас куповина цветних аранжмана и почетак садње цвећа у граду и на Чачалици, која, као зелена оаза, заслужује посебну пажњу, истиче директор и подсећа да за обављање свих послова који су у домену рада овог предузећа, поседују сву неопходну механизацију.

-Осим што бринемо о хигијени града и зеленим површинама, газдујемо гробљима и пијацама, Прихватилиштем за псе и мачке луталице и Рециклажним центром. Годинама смо улагали у механизацију и нормално је да једна таква опремљеност даје гаранцију за квалитет и брзину извођења радова. Један од већих проблема са којим се већ дуже време сусрећемо јесте мањак запослених, поготово НК радника, који би обављали посао на изношењу смећа и на гробљима. Више од годину дана апелујемо да добијемо дозволу да примимо нове људе у радни однос, јер нам недостаје најмање 15 до 20 радника, који би били у функцији града и грађана Пожареваца. Постоји бојазан да са овим бројем радника не задовољимо очекивања грађана и не испунимо све планове и обавезе из програма који је усвојила Скупштина града. Старосна структура запослених је врло лоша, а и здравствени билтен, због природе посла којим се баве наши радници је лош. Људи су изложени тешком раду, током грејне сезоне износимо и пепео који није комунални отпад, што додатно угрожава здравље радника. У више наврата Градско веће нам је одобрило пријем нових радника, али то није наишло на разумевање код Министарства финансија, тако да тренутно имамо 208 запослених, што је недовољно и надам се да ће у догледно време прихватити нашу молбу, наглашава директор Јовић.

Прошле године предузеће је уложило 40 милиона динара у набавку основних средстава, камиона, машина и опреме и пословна година завршена је са успешним финансијским резултатом. Град и ресорно министарство су уложили 38,5 милиона динара за рекултивацију и санацију градске депоније, а из Градског буџета издвојено је и 30 милиона динара за куповину булдозера, чиме је продужен век експлоатације постојеће депоније. Она има све потребне дозволе од надлежног министарства и за сада Комунално предузеће успева да одржи ниво који омогућује несметано одлагање смећа. Стручне службе Града Пожаревца чине напоре да пронађу локацију погодну за изградњу регионалне депоније, чиме би се проблем одлагања смећа регулисао на адекватан начин за дужи временски период.

                                        Потребни нови контејнери

-Што се тиче осталих послова, пијаца „Круг“ ће до краја овог месеца добити затворени простор за продају млека и млечних производа. У њено опремање уложићемо 3 милиона динара сопствених средстава и на тај начин добићемо леп и безбедан простор за снабдевање грађана овом групом производа, по свим прописима који регулишу ту област. У области пружања погребних услуга трудимо се да све послове обављамо максимално професионално и квалитетно. Сва три гробља опремљена су новим погребним возила, водимо рачуна да се одржавање и чишћење одвија на завидном нивоу и врло често  добијамо похвале од грађана за посебан третман у овој области.

У овој години Град ће издвојити 10 милиона динара за набавку 300 нових контејнера, јер је зима узела свој данак и половина је остала ван употребе. Од тог броја 80 – 100 контејнера користиће се у Костолцу, а 200 у Пожаревцу. У зависности од природе посла планирамо да уложимо одређена средства у 2016. години и надамо се да ће из Буџетског фонда за зашиту животне средине бити издвојен новац за куповину камиона смећара, једног возила за прање контејнера и цистерне за воду. Наплата услуга које пружа  наше предузеће тече по већ устаљеном програму и морам да истакнем да су најредовнији у измиривању обавеза пензионери. Нажалост, постоје и нередовне платише којима се најпре уручује опомена, а понекад смо приморани да вршимо и утужења. Азил за псе и мачке ради изузетно добро, поседује најсавременију опрему и простор и животиње имају потпуну негу. Такође, у Прихватилишту могу одсести пси и мачке, чији власници током годишњег одмора немају где да оставе своје љубимце, и то по утврђеном ценовнику. У оквиру нашег предузећа годинама уназад ради и Рециклажни центар, али нажалост ова врста посла још увек није рентабилна. За сакупљање ПЕТ амбалаже постоји 126 контејнера, али се сусрећемо са проблемом обијања контејнера намењених за ову врсту отпада. Без обзира на све, овим посебним контејнерима успели смо колико – толико да заштитимо градску депонију од картона и пластике, закључио је Слободан Јовић.

Share.

1 коментар

  1. Može li JKP u okviru prolećnog uređenja grada da počisti ono ruglo od smeća oko Medicine rada I ukloni blato ispod onog visokog trotoara u Njegoševoj ulici – zadnja zgrada gde je nekada bio “Metkor”. Ovo je strašno.

Skip to content