2020-11-01T17:55:42+01:00 1. новембра, 2020. 18:00 |

Кад у Стигу замирише Банат

Острово је право банатско село, али је занимљиво то што се налази у срцу Стига. У овом лепом месту, са ушореним кућама, 1977. године тада чувени Пера пекар, почео је да развија занатско пекарство, а кроз познату  Пекару „Острово“  његови синови су наставили породичну традицију, производњу домаћег хлеба, који се и данас пече на дрвима.

 

 


КАКО ЈЕ ПОЧЕЛО?

Традицију дугу више од четири деценије данас друга генерација Николића успешно наставља, проширује и развија као породични посао.

– Прво место у коме је била смештена производња и продаја је село Острово, почиње нам причу садашњи власник ланца пекара Саша Николић и наставља: 

– Тако је било све до 1982. године, а после тога, како су услови дозвољавали, полако се посао померао ка Костолцу, са намером да се у овом рударском граду продаје хлеб препознатљивог мириса и укуса. Пуно људи из Костолца и околине је долазило до нашег киоска у коме се продавао хлеб, јер су чули да је припремљен на традициналан начин, у банатском стилу (печен у турској пећи, на дрвима). Ја се сећам свог детињства, када смо се брат и ја, уместо играчака играли са тестом, правећи разне облике. Помагали смо својој мајци, која је у раним вечерњим сатима месила тесто за хлеб, јер је процес производње домаћег хлеба дужи од индустријског, каже Саша, који се радо сећа и буђења у детињству, уз мирис свеже печеног хлеба, који се ширио до пола села: 

– На место, где се данас у централном делу костолачке пијаце налази један од три наша локала у Костолцу, ја сам као дечак долазио, помагао свом оцу и продавао хлеб, наводи он.

– У припреми домаћег хлеба користило се брашно, природни „млечни квасац“ који је наш отац направио, со, витамин ц и тај процес је много дужи (чека се природно нарастање теста). Стари пекари су у то време од киселог теста, где се стално обнављало тесто, правили „млечни квасац“. Тада није било доступно свима да купе квасац, као данас, тако да је сваки мајстор имао свој рецепт. Ми смо задржали рецепт нашег оца, који и после више од 40 година, у споју са печењем на дрвима даје посебан укус, посебну арому и има продужену свежину. То је један од разлога зашто нам се задовољни купци враћају.

 

Детаљније информације о пекари и дијапазону производа потражите на

ФБ страни Пекара „Острово“

 

СПОЈ ТРАДИЦИЈЕ И САВРЕМЕНОГ ДОБА

– Ми стари рецепт и ту технологију примењујемо и сада, наставља причу Саша. Данас у производњи користимо наш природни млечни квасац. Тај квасац стављамо у специјалну врсту „Домаћег островачког хлеба“, који се пече на дрвима и зато се он значајно разликује од других, по укусу, боји и по квалитету. Процес прављења таквог хлеба, од почетка до завршеног производа (печеног хлеба), може да траје и до четири – пет сати. 

– У пекари „Острово“ не примењујемо индустријске процесе и линијску производњу, на којој се произведе више хиљада векни дневно. Ми урадимо од 400 до 500 векни хлеба, али је он врхунског квалитета. Пратимо природан процес нарастања теста, нема убрзавања (стављања превише квасца или неких адитива). 

– Од хлебова које правимо истакао бих обичан „Банатски“, домаћи „Островачки“ (у њега стављамо „млечни квасац“) и он јесте нешто скупљи, али се ради у одређеној, мањој количини. Затим имамо у понуди ражене хлебове, где користимо ражено брашно, али такође и „млечни квасац“. Поред тога нашим купцима нудимо и хлеб са 5-6 врста житарица (лан, просо, ражено брашно, разне врсте семенки…), који је веома укусан, али и користан за људе који имају проблем са варењем, али и одржавањем метаболизма. У понуди имамо и кајзер погаче у облику украсних цветова за нека славља, као и мањи број хлебова који су лакши, јефтинији и у које стављамо адитиве, али у малим количинама. 

– Занимљиво је да напоменем да у понуди имамо као некад велике хлебове од 2 килограма, као две векне хлеба у једној. И ово је традиција наше породице, јер када је отац у своје време за недељу ујутру правио те велике векне хлеба, брат и ја смо му помагали. Он понедељком није радио и зато су људи куповали тај дупли хлеб, јер су породице биле бројније, а и људи су радили тешке, физичке послове. Тај хлеб је, иначе, увек био специфичан и препознатљив по доњој кори, јер се пече на шамотној цигли и на буковим дрвима (природан процес печења).

 

Пекара „Острово“

– Главни фаворит – укусан домаћи хлеб припремљен на традиционалан начин, уз помоћ сопственог „млечног квасца“, печен на буковом (краљевском) дрвету, јединственог мириса и укуса…

– Наше 3 пекаре у Костолцу имају вишегодишњу традицију.

Ускоро – од 2. новембра 2020. године банатски хлеб и пецива из Острова и у Пожаревцу!

Нова Пекара „Острово“, у Синђелићевој улици, број 7 (код мале бензинске пумпе, близу Високе техничке школе).

– Радно време почиње у 6,00 сати.

– Богата понуда-производи од лиснатог теста, хлеб печен на дрвима – црни/бели, интегрални хлеб, интегрална пецива, пица, бела пецива, бурек, колачи… велики избор све из руку одличних мајстора, по старим рецептима пекарског заната.

– Купци на дан отварања нове пекаре, на сваки купљен производ добијају по један производ гратис!

По чему људи највише препознају пекару „Острово“?

– Поставили смо себи, а то одлично знају и наши купци, високе стандарде који се тичу хигијене, а и саме производње хлеба, бурека и пецива. Цео процес производње се прати, од израде теста, поступка рада, до завршног дела када се пече. У нашој понуди су интегрална, кукурузна, обична бела пецива. Тренутно немамо безглутенских пецива, али планирамо да ускоро урадимо и неки такав производ и уврстимо у нашу понуду због све веће потражње. 

– Имамо и слатка и слана пецива, а истиче Саша, бурек нам је јако квалитетан – два пута га филујемо-од првог дана је тако и не одступамо од тога, не штеди се на материјалу, затим имамо различите врсте савијача (са сиром, спанаћем, кромпиром, љута са сиром), сарајевску питу…  

– Баклаве са пистаћима (али и остале баклаве, које имамо у понуди), раде се по оригиналном грчком рецепту, а толико су добре (са орасима и са пистаћима) да их неки пожаревачки ресторани константно узимају од нас и имају у својој понуди. Такође, у плану нам је да кренемо да правимо и коре и имаћемо их, највероватније ускоро, у понуди у свим нашим локалима, истакао је Саша и најавио: 

– После три пекаре, које годинама успешно раде у Костолцу, од 2. новембра 2020. године Пекара „Острово“ радиће и у Пожаревцу, у улици Синђелићева 7, са истом богатом понудом хлеба, пецива, колача… 

ЦИЉЕВИ ПОСЛОВНЕ ПОЛИТИКЕ 

Циљеви пословне политика Пекаре „Острово“ су усмерени на то да се у потуности испуне захтеви купаца, да се са добављачима развијају добри пословни односе, да се стално унапређује квалитет, да својим начином рада, технологијом и другим активностима не угрожава индивидуалне вредности запослених и да стално улаже у кадрове и подстиче све запослене на константно побољшање квалитета производа. У суштини, главни циљ је да буде најбољи произвођач пекарских производа на овом подручју, а задовољство и позитивне оцена купаца су најважније мерило квалитета производа.

Добро нам дошли!