2020-08-16T08:44:19+02:00 16. августа, 2020. 08:22 |

Концерт у „Српској круни“ (Објављено 19. јуна 1990)

Ђачка литерарна дружина „Развитак“ основана је 1890. године и њено трајање досеже до данас. Уобичајено је да се о њој каже „да је имала значајну улогу током свог дугогодишњег постојања у окупљању омладине, подстицању младих на књижевно стваралаштво и неговање савременог уметничког израза у поезији и прози, да је ту негована револуционарна мисао и стваран однос према догађајима у бившој Југославији и свету, да су као ђаци сарађивали Вељко Влаховић, браћа Вујовић, Цвијетин Мијатовић, Павле Савић, Радомир Лукић“.


Недовољно се зна да су ту поникли и оставили,  пажње вредан рад и: Јован Шербановић, Божидар Димитријевић, Светислав Ивановић, Драгољуб Булић, Милан Михајловић, Фердинанд Игел, Богољуб Стојановић, Паун Шербановић, Михајло Милетић, Миодраг Типолд, Стојан Фитликовић, Виктора Поп-Јорданов, Сима Радовановић, Ратомир Дабић, Војислав Живковић, Борко Стошић… и то у време када су били ученици пожаревачке гимназије.

Недовољно се зна да је Дружина имала и музички одсек у којем је поникао и Властимир Павловић Царевац , такође ученик пожаревачке гимназије и исписник једног од браће Вујовић…

У правилима Ђачке литерарне дружине „Развитак“,  у делу који се односи на Одсек за музику стоји да њиме руководе три члана који чине музички одбор, а воде рачуна и о приходима који се користе за набавку инструмената и остале дружинске активности.

А сада и о једном концерту овог одсека који је био запажен у тадашњем Пожаревцу (предратном). Концерт је одржан у сали хотела „Српска круна“, улазнице су биле 10 динара, а добровољни прилози су се „примали са највећом захвалношћу“. 

Програм се одвијао у два дела. 

У првом је о неговању музичке уметности говорио г. В. Ведрал, професор, изведене су „Успаванка“ Сарасатеа (виолина уз пратњу клавира)  и низ других, уз много рецитација међу којима је и „Дубровачки мадригал“ Јована Дучића. Импресионирала је и сцена из балета „Краљица лутака“…

Други део концерта састојао се од интерпретација музике Дворжака, Дијабела, Офенбаха…Соло сопран је била Либуша Ведралова, апсолвент оперске школе у Прагу, соло виолина: Ђорђе Пантић, ученик 8. разреда Гимназије, клавир: Вацлав Ведрал, професор музике, све то уз оркестар одсека Дружине „Развитак“.

И једна занимљивост. У позиву за концерт у „Српској круни“ писало је и ово:

Знајући да сте велики пријатељ омладине и љубитељ музике, част нам је позвати Вас са Вашом цењеном породицом на наш концерт. Вашом посетом даћете нам подстрека и воље за даљи рад, а вашим прилогом даћете могућност нашем младом оркестру да набави потребне ноте и инструменте, у чему јако оскудева Управа Ђачке дружине „Развитак“.

                                                                                                                       Радмила Миловић,проф. историје