2020-11-08T10:04:58+01:00 8. новембра, 2020. 10:04 |

Кухиња за мајку и дете (Објављено 18. марта 1977)

На иницијативу Патронажне службе Дома здравља, Општинског одбора Црвеног крста и Дома културе, у Месној заједници „Бурјан“ 8. марта отворена је демонстрациона кухиња за мајку и дете. Кухиња се налази у просторијама Дома културе, а опремљена је најсавременијим апаратима за домаћинство које су даровале радне организације „Рубин“, „Ковинотехна“, „Треска“, „Житостиг“ и „Воћепродукт“.         

По садашњем плану кухиња ће радити три пута недељно уз стручну помоћ патронажних сестара, које ће на лицу места демонстрирати припремање хране за новорођенчад.

-Колико је мени познато, рекла нам је Милена Петровић, главна патронажна сестра, овакав тип кухиње за сада не постоји у Србији. О оправданости отварања једног оваквог објект, сматрам да је илузорно говорити из простог разлога што се из дана у дан повећава број деце оболеле од анемије и неправилне ухрањености. Ове кухиње, које би требало отворити у свим месним заједницама, имају за циљ управо сузбијање ових обољења. Поред припремања хране, младе мајке ће овде моћи да се сусретну и са специјалистима за дечја обољења, који ће држати предавања из ове области. Планирали смо такође  и приказивање филмова о разним дечјим обољењима, правилној исхрани…У данима када кухиња не буде радила, радиће саветивалишта за дијабетичаре, алкохоличаре, васпитно запуштену децу…

                                                                                                                                                                                                                                      З.П.