2018-06-28T13:41:05+02:00 28. јуна, 2018. 13:33 |

Милени Митровић из Пољане трећа награда

На конкурсу Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ под називом „Здрави зуби у здравој породици“, а поводом обележавања Недеље здравља уста и зуба, ученица одељења 5/2, Основне школе „Милош Савић“ из Лучице, Милена Митровић из Пољане освојила је треће место. Награђена је за литерарни рад у категорији ђака од петог до осмог разреда.

У Завод за јавно здравље Пожаревац, пристигла су 74 рада на ту тему, од тога 67 ликовних и седам литерарних. Учествовале су четири предшколске установе и седам основних школа са територије Браничевског и Подунавског округа. Конкурс је спроведен од 14. до 20. маја.

Иначе, недеља здравља уста и зуба традиционално се обележава у трећој недељи маја, од 1991. године. Овогодишња кампања носила је слоган „Здрави зуби у здравој породици”. У организацији и спровођењу поменуте кампање учествују Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, са мрежом института/завода за јавно здравље и Стоматолошки факултет Универзитета у Београду. Носиоци и координатори активности током Недеље здравља уста и зуба на нивоу округа су окружни институти и заводи за јавно здравље, а за територију сваке општине службе стоматолошке заштите домова здравља, уз активно учешће приватне стоматолошке праксе, локалне заједнице, приватног сектора и удружења грађана.

Циљ обележавања Недеље здравља уста и зуба је мотивисање сваког појединца, породице, заједнице и доносиоца одлука да октивно доприносе унапређењу оралног здравља, обзиром да обољења уста и зуба, каријес (зубни квар) и пародонтопатије (обољење потпорног апарата зуба), имају велики здравствени, социјални и економски значај, те представљају јавноздравствени проблем у многим земљама света.

Мере заштите зуба треба спроводити током читавог живота почевши и пре ницања зуба, тј. током трудноће.

Посебно значајна циљна група за превентивни рад су труднице и деца предшколског и школског узраста код којих се могу спровести скоро све мере заштите сталних и преосталих млечних зуба. У предшколском и школском узрасту се и много тога научи о оралном здрављу и навике о хигијени се устаљују. Из наведених разлога, у оквиру ове кампање посебно су активна деца предшколског и основношколског узраста, наставници, васпитачи и родитељи.

Главни фактори ризика, као што су пушење, употреба алкохола и неправилна исхрана са великом количином масти, соли и шећера доприносе развоју болести уста и зуба. Ризик обољевања од малигних болести усне дупље је 15 пута већи када се комбинује више фактора ризика као што су употреба дувана и алкохола. Стога је у овкиру Недеље здравља уста и зуба, поред препорука које се односе на редовне контроле код стоматолога и одржавање хигијене, потребно нагласити и значај ових фактора ризика.

Орално здравље има велики утицај на опште здравље, самопоуздање, проблеме у друштвеним односима, а утиче и на кључне функције као што су говор и спавање и не представља само здравље зуба већ и усне дупље укључујући и здрав језик, меко и тврдо непце, десни, усне. Слоган кампање „Здрави зуби у здравој породици” указује на значај породице у формирању здравих стилова живота и активном односу према очувању оралног здравља. Слоган је у складу и са истраживањима која показују да су знање и навике родитеља у вези са оралном хигијеном повезане са очувањем оралног здравља деце.

Опште препоруке за очување оралног здравља су:

 – Одржавање адекватне хигијене што подразумева редовно прање зуба ујутру и увече као и после сваког оброка и коришћење конца за зубе;

– Посете стоматологу ради редовне контроле, уклањање зубног каменца од стране стоматолога;

– Смањење уноса шећера и избалансирана исхрана;

– Престанак пушења;

– Престанак или смањење конзумирања алкохола;

– Коришћење заштитне опреме за спортске активности (кацига, штитник за зубе…) и придржавање прописаних мера безбедности у саобраћају;

– Безбедно физичко окружење.

Завод за јавно здравље Пожаревац, као и претходних година, у сарадњи са домовима здравља на територији Браничевског и Подунавског округа подржава и организује поменуту кампању, у циљу информисања становништва и стицања знања у вези са значајем и начинима очувања оралног здравља.