Идеја о великим зидним сликама – муралима у Пожаревцу је  покренута  како би се са релативно малим средствима улепшао град.


Конкретно,  ужи центар Пожаревца грађен је у соцреалистичком стилу кога карактеришу идентичност објеката, равне линије,  једноличност балкона…једном речју архитектонско сивило. Идеја да се ова једноставност разбије потекла је од Извршног одбора Општине, а  реализација пројекта  поверена Дирекцији за изградњу чију је студију потписао архитекта Миљан Миљевић. Њоме су предложене локације на којима ће се сликати мурали, као и њихов стил и садржаји. Са предложеног списка изабрано је десет локација на којима ће пожаревачки и београдски сликари показати своје умеће на зидним платнима импозантне величине. Слике се раде водоотпорним бојама на зидовима равних површина . Тематика мурала не сме да има рекламну или било какву јефтину поруку већ циљ треба да буде естетско надграђивање амбијента.  До почетка ЉКИ требало би да се заврше четири мурала, а остатак до краја јесени.

-Ово осликавање се обавља у оквиру једне шире акције уређења града. Дирекција за изградњу је израдила више малих пројеката за уређење урбаног мобилијара. То су релативно ситне инвестиције, али које изузетно доприносе лепшем изгледу града, истакао је Миљевић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content