2020-09-19T18:17:26+02:00 19. септембра, 2020. 18:04 |

Откривена спомен плоча крај Дубравице

У непосредној близини насеља Дубравица, на месту некадашњег пристаништа откривена је спомен плоча у част краљице Марије Карађорђевић, која је 6. јуна 1922. године први пут на овом месту крочила на српско тло.


Откривајући спомен плочу, градоначелник Пожаревца Саша Павловић је нагласио да се овим чином обележава историјски догађај који се десио пре 98 година, али такође представља и задатак да се у будућности ово место додатно инфраструктурно уреди, како би било интересантније и у туристичком смислу.

-Спомен плочом која је откривена данас, подсетили смо да је краљица Марија Карађорђевић управо на пристаништу код Дубравице први пут крочила на српску земљу. Не само сећањем, већ и новим улагањима вратићемо део старог сјаја овом месту, али и осталим селима на нашој територији. Приче историчара и старијих мештана говоре да је ово пристаниште било једно од најважнијих и најпрометнијих у Србији пре и после ослобођења од Отоманске империје, а до шесдесетих година је ово место и Пожаревац повезивала и пруга. Сви ови подаци, као и то да је некада Дубравицу и Београд повезивала директна речна линија су део историје којом се поноси ово место. Ипак, данашњим откривањем спомен плоче не желимо само да се сећамо сјајне прошлости, већ да неке од њених делова уградимо у будућност. Први корак је да наставимо са улагањем у инфраструктуру и учинимо да породице остају у овом прелепом месту. Више људи у њој, значиће и јачу Дубравицу са више идеја како да сви заједно вратимо део старог сјаја, баш као када је овде читава Србија 1922. године дочекала своју краљицу, рекао је Павловић.

 

Спомен плоча је постављена на иницијативу Удружења грађана „Пристаниште краљице Марије“ из Дубравице чији се председник Дејан Најдановић захвалио локалној самоуправи, Месној заједници Дубравица и Туристичкој организацији Града Пожаревца на пруженој подршци и изразио наду да ће даљим улагањима ово место постати примамљиво за посетиоце.

Говорећи о овом историјском догађају, историчар др Мирољуб Манојловић је подсетио да је 6. јуна 1922. године будућа краљица Марија дошавши из Румуније, пристала по први пут на тло Србије, управо на пристаништу Дубравица.

 -Баш на овом месту тога дана од раног јутра сачекивао се брод Александар, којег је краљ Александар Први Карађорђевић послао у Оршаву за своју будућу младу Марију. Она је из тог правца Дунавом дошла до овог пристаништа где је поздравила окупљени народ и касније даље наставила пут до Београда, рекао је између осталог др Манојловић.

Откривању спомен плоче присуствовали су заменик градоначелника Пожаревца Славиша Алексић, председник Скупштине града Предраг Мијатовић и његова заменица Наташа Крстић, чланови Градског већа, представници Удружења грађана „Пристаниште краљице Марије“, Удружења Краљевина Србија и мештани Дубравице.

                                                                                                            Д.Динић