Трaдиционална кулинарска манифестација Пасуљијада, осамнаести пут по реду, организоваће се ове године,10. августа, у градском парку, на самој обали Дунава. Градиштанац, најпознатији пасуљ у нашој земљи, окупи у Великом Градишту сваке године велики број врхунских кулинара и љубитеља домаће кухиње, који радо узимају учешће у нашој манифестацији.

У 9 часова ујутру, изабраће се најлепша башта и балкон града.  Сва дворишта биће фотографисана, а фотографије ће бити изложене у градском парку на великим паноима. Најуспешнији ће бити јавно похваљени и награђени симболичним поклонима.

У градском парку, у 15 часова, организатор ће дати знак за почетак кувања најпознатијег пасуља Градиштанца.  Туристичка организација обезбеђује дрва за ватру, кува се чист Градиштанац, у предходно припремљеном котлићу, а све остало је на умешности кувара. Неколико часова раније, учесници ће средити своје штандове, које ће свака екипа брижно уредити, најбоље што уме. Штандови ће бити у етно стилу, а једна од награда додељиваће се за најуређенију кухињу. Специјална награда додељује се за највеселији котлић.

У исто време, у градском парку, крчкаће се пасуљ коме се сви посетиоци највише радују, зато што ће овај пасуљ, од 17 часова, имати прилику да бесплатно дегустирају.  Пасуљ за дегустацију кува Војска Србије гарнизон из Пожаревца.

После тачно три сата од почетка кувања, организатор ће дати знак учесницима да гасе ватру.   Жирирање увек траје неколико сати, а број најуспешније екипе прочитаће се на великој сцени у току вечерњег концерта на великој бини.

У 21 сат почиње концерт Пеђе Меденице.

image description
Share.

Comments are closed.

Skip to content